A tévé és a különféle egyéb eszközök összekötése elvileg nem bonyolult tudomány, hiszen csak HDMI kábelre van szükség. De mi van akkor, ha valami miatt speciális igények merülnek fel?

Az összekötés főleg akkor lehet problémás, ha a tévét állványra helyezzük, mert ilyenkor a tartó felcsavarozás után fix akadályt jelenthet a csatlakozópanel környékén. De persze bosszantó lehet az is, amikor a mindössze néhány centiméter vastag tévét csak azért nem lehet szorosan a falra felhelyezni, mert gyártója úgy építette be a dugaszokat, hogy azok mindegyike hátrafelé néz. Amikor pedig a HDMI csatlakozók oldalra néznek, de túl közel vannak a tévé széléhez, az okozhat gondot, hogy a kábelek könnyen kilóghatnak oldalra. Mutatunk pár megoldást, amivel biztos, hogy áthidalhatók a csatlakozók elhelyezkedéséből adódó efféle problémák.

A helyzet megoldásához sokszor csak annyira van szükség, hogy a HDMI kábel csatlakozójából ne hátrafelé, hanem oldalra, 90 fokban elfordítva távozzon a kábel. A Hama High Speed HDMI kábel 90 fok pontosan ilyen esetekre készült, vele a tévé csatlakozója mögött csupán néhány centiméternyi szabad helyre van szükség.

A hátrafelé néző csatlakozókat egy adapter segítségével tehetjük oldalra nézővé. A HDMI derékszög adapter kompakt, így a fent említett 90 fokos kábellel ellentétben akkor is használható belőle több darab, ha a HDMI csatlakozók egymás mellett helyezkednek el. Az adapter profi, kábellel egybeépített verziója a forgatható High-Speed HDMI-kábel, amelynél a csatlakozó és a kábel egymáshoz viszonyított helyzete az egyenes és a merőleges között bármilyen pozíciót felvehet.

Előfordulhat, hogy egyes esetekben a távolság áthidalása a problémás. A nappaliban lévő PC-t például sokan szeretnék összekötni a tévével, ehhez azonban a 1,5-3 méteres kábelek nem biztos, hogy elegendőek. A toldást még digitális összeköttetés esetén is jobb elkerülni, ezért vannak 5 méteres (vagy akár hosszabb) HDMI kábelek is, ha azonban még ez sem elég, az egyetlen megoldást két kábel összekötése jelentheti – ehhez összekötő adapterre lesz szükségünk.

Végül mutatunk egy megoldást azok számára is, akiknek esetenként mini-HDMI vagy micro-HDMI kábelre is szüksége van – egyre több olyan notebook akad, amelyre ezen kimenetek valamelyike kerül, és a videokamerák, lejátszók, adott esetben tabletek is tartalmazhatnak ilyen csatlakozót. Persze vannak olyan kábelek, amelyek egyik vége sztenderd HDMI, a másik pedig a mini vagy micro változat, véleményünk szerint azonban jobb az adapteres megoldás, mert így a tévé hátsó részéről előre kivezetett egyetlen kábellel tudunk minden eszközünk csatlakoztatásáról gondoskodni, így sosem kell a tévé háta mögött nyúlkálni, és kábeleket cserélgetni.