A foci EB-re biztosan nagyon sokan vásároltak maguknak új tévét, mi pedig mutatunk most néhány olyan kiegészítőt, ami nagyon jól jöhet az új masina mellé.

ÁLLVÁNY

Az új tévének először helyet kell találni. Bár nem rossz a polc vagy a kisasztal, de egy lapostévé mégiscsak a falon mutat igazán jól! A Hama rengeteg féle állványt kínál, kezdve a legegyszerűbb, csak a tévé felakasztását lehetővé tevő modellektől a gázkaros, emelhető, forgatható megoldásokig. Főleg a drágább modelleknél érdemes jól megnézni, hogy az adott típus milyen képességekkel rendelkezik. Kiemelten fontos, hogy az állvány és a tévén lévő lyukak „kompatibilisek” legyenek egymással, és persze az is, hogy a fali konzol elbírja legújabb szerzeményünket. A forgathatóság és emelhetőség ugyan nem kritikus fícsörök, de vannak olyan helyzetek, amikor nagyon jól jöhet, ha a tévét a szoba bármely pontja felé be tudjuk állítani. A kábelek csatlakoztatását megkönnyíti, ha a tévét el lehet húzni a faltól, a vízszintező pedig a pontos beállításban segít.

ANTENNA

Az EB-ről az sem fog lemaradni, akinek nincsen otthon tévé előfizetése, vagy az EB idejére egy második készüléket is beüzemel, de ahhoz már nincsen fali csatlakozó bekötve. A meccseket ugyanis a közszolgálati adók közvetítik, és ezek a MinDig TV platformon keresztül is elérhetők. Ahhoz viszont, hogy kiváló minőségű vételünk legyen, a tévé mellé még egy szobaantennára is szükségünk lesz! AZ antennák nem bonyolult szerkezetek, ámde annál fontosabb a szerepük. Érdemes olyan típust választani, amely erősíteni is tudja jelet; ezek ára sem vészes, cserébe sokkal biztosabb a vétel. Ajánlatunkat a Thomson termékpalettájáról választottuk, az ANT1403 a dizájnos megoldások közül való, így még a szoba „képéért” sem kell aggódnunk.

BILLENTYŰZET

Aki nemcsak egy sima tévét, hanem okostévét vásárolt, az a meccsek közötti szünetekben kihasználhatja majd, hogy a tévén internetezni, videomegosztók tartalmát böngészni is lehet. A navigációban nagy segítség, ha nem a klasszikus távirányítóval kell szövegeket begépelni, és persze az is jól jön, ha touchpaddal lehet a menüben mászkálni. A Hama Uzzano 3.0 bármilyen tévével (sőt, notebookkal, játékkonzollal) használható, de kifejezetten a Samsung tévékhez kialakított funkciógombokkal is rendelkezik, így a legjobban a koreai gyártó termékeit használók járnak vele.

FÜLHALLGATÓ

A füles nagyon fontos kellék az EB idején, hiszen a meccsek az éjszakába nyúlnak; ez a kiegészítő segít abban, hogy a meccseket a család többi tagjának zavarása nélkül tudjuk végigizgulni. A legtöbb okostévé szerencsére ma már támogatja a Bluetooth kapcsolatot, így bármilyen Bluetooth fülhallgatót párosíthatunk velük – a vezeték nélküli megoldások előnyét pedig, úgy gondoljuk, nem kell ecsetelni. A minőségi vezeték nélküli kiegészítőket gyártó Rapoo több kiváló termékkel is rendelkezik ebben a mezőnyben. Az S100 inkább a fiataloknak szól; a vidám színű külsőbe bújtatott füles töltésenként akár 20 órányi üzemidőt és 10 méteres hatótávolságot is biztosít, vész esetén pedig akár vezetékkel is lehet használni. Aki a komolyabb modelleket részesíti előnyben, az inkább az S700-at fontolja meg; szintén 20 órás üzemidő és 10 méteres hatótávolság jellemzi ezt a modellt, de jelentősen nagyobb fülpárnákkal bír, így főleg a mély hangok tekintetében jobb minőséget szállít.

Természetesen tudjuk, hogy nincsen minden tévében Bluetooth, aki a klasszikus, jack dugós megoldást keresi, de nem szeretne lemondani a vezeték nélküli fülhallgatók kényelméről, az nézze meg a Thomson WHP3311-et. Ez a típus ugyan csak 8 órát bírja egy szusszal, cserébe viszont akár 100 méteres is lehet a hatótávolsága, így kimehetünk vele a kertbe is.

TISZTÍTÓSZER

A tévét természetesen nem árt néha tisztítani is. Hogy mivel, az már más kérdés; a víz nem mindig távolítja el a szennyeződéseket (főleg az ujjlenyomatokat), a vegyszerek viszont károsíthatják a panelt. Nem ragozzuk túl: a megoldást a direkt a képernyők tisztítására szolgáló gél vagy folyadék és egy jó minőségű mikroszálas törlőkendő jelentik. Érdemes ezeket beszerezni, mert a házi praktikákkal előbb vagy utóbb, de biztosan kárt teszünk a vadonatúj tévében.

+1: UNIVERZÁLIS TÁVIRÁNYÍTÓK

Jó tudni még azt is, hogy a Hama és a Thomson termékpalettáján is vannak univerzális távirányítók – ami persze egy új tévé mellé a legritkább esetben kell, hiszen biztos, hogy a kontroller megvan. Viszont akkor jól jöhet egy ilyen kütyü, ha a családfőt a feleség vagy a gyerekek nem hagyják meccset nézni, és a szekrényből vagy a padlásról előkerül a régi (katódsugárcsöves) modell: arra ugyanis már igen nagy esély van, hogy emellől hiányzik a távirányító. Nos, az univerzális távirányítókkal ezt jó eséllyel tudjuk pótolni, hiszen ezek a kütyük akár ezernél is több tévé vezérlésére képesek.