A telefongyártók továbbra sem tudják megoldani, hogy a készülékek egy-két napnál tovább működjenek egyetlen feltöltéssel, így inkább azzal foglalkoznak, hogyan lehetne a töltés idejét a leginkább lerövidíteni. A nagy kérdés csak az, hogy a gyorstöltésnek van-e bármilyen káros hatása az akkumulátor élettartamára nézve – főleg hosszú távon.

A Lithium-ionos akkumulátorokról írtunk már korábban is, blogbejegyzésünkből kiderült, hogy ezeket az akkukat sem formázni nem kell, sem azt nem igénylik, hogy mindig teljesen feltöltsük és lemerítsük őket. Valójában akkor tesszük velük a legjobbat, ha úgy használjuk a telefont, hogy a töltöttség folyamatosan 20-80 százalék között legyen. A töltés időtartamára sem kell különösebben figyelni, teljesen mindegy, hogy egyszerre töltünk sokat, vagy több alkalommal kevesebbet.

A szabványos töltők 5 voltos feszültség és általában 1-2 amperes áramerősség mellett töltenek. Egy olyan töltő, amely 1 amperes áramerősséget ad le, elméletileg 1 óra alatt tud feltölteni egy 1000 mAh-s akkumulátort, persze a valóságban ennél hosszabb időre van szükség, mivel a töltéshez használt áramerősség úgy csökken, ahogy a töltöttségi szint nő. Logikus módon egy 2 amperes töltő (nagyjából) 30 perc alatt végez. De mi a helyzet a gyorstöltőkkel? Ezek nemcsak 5 volttal tudnak tölteni, hanem nagyobb – jellemzően 9,7 voltos – feszültséggel is. Ilyenkor a legnagyobb áramerősség valamivel kisebb, a töltés folyamata összességében mégis gyorsabb. A gyorstöltők főleg akkor hatékonyak, ha az akku eléggé le van merülve, hiszen az akku egészsége érdekében a töltés „vége” felé a gyorstöltők is csökkentik a teljesítményüket. Egy átlagos telefont gyorstöltővel nulláról 60%-ra kb. 30 perc alatt tudunk feltölteni, ugyanez 2 amperes töltővel 45 percig, 1 amperes töltővel pedig 85 percig tart. Egy tipikus teljes töltés időtartama – ugyanebben a sorrendben – 70, 87 illetve 169 perc.

A bejegyzés elején feltett kérdés az volt, hogy vajon a gyorstöltők használata károsítja-e az akkumulátort. Ha bármelyik gyártót megkérdezzük, a választ az lesz, hogy nem. És való igaz, hogy a telefonokban és az akkumulátorokban lévő elektronika elég okos ahhoz, hogy az akkut megóvja – azzal ugyanakkor nem nagyon lehet mit kezdeni, hogy a gyorstöltés kevésbé hatékony. Miért baj ez? Azért, mert a veszteség hő formájában jelentkezik, azt pedig már tudjuk, hogy ezen típusoknak az (egyik) legnagyobb ellensége az, ha melegednek. Vagyis ha egy telefont mindig gyorstöltőre teszünk, akkor az akkumulátora szükségszerűen előbb fog elhasználódni. Számokra viszont nehéz lefordítani, hogy ez mit jelent. Alapesetben egy készüléknél 1,5-2 év után észlelhető, hogy már kevesebb ideig bírja, a sorozatban gyorsan töltött mobiloknál viszont ez az idő akár 1 év után is jelentkezhet.

A javaslatunk az, hogy a telefont ha lehet, ne töltsük gyorstöltővel – a készülékek többségnél le is tilthatjuk ezt a funkciót. Érdemes ezt megtenni, és csak akkor visszakapcsolni, ha tényleg nagyon időszűkében vagyunk. Sokkal jobban járunk már egy 5 voltos, 2 amperes töltővel is!