A technológiai fejlődés egyik velejárója, hogy az adattárolók kapacitása folyamatosan nő – ez pedig azt is jelenti, hogy szépen fokozatosan a legkisebb kapacitású példányok is egyre nagyobbak lesznek.

Nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy a SanDisk variál kicsit a memóriakártya-kínálaton, elsősorban azért, hogy az új modelleknél már egyértelmű legyen, hogy nemcsak fotózásra, hanem 4K-s illetve VR videózásra is kiválóan lehet őket használni. Nem mellékesen azt is megjegyeztük, hogy a 16 GB-os kapacitás eltűnik, a jövőben valamennyi széria 32 GB-tól fog indulni. Ehhez hasonló folyamat játszódik le most az USB stickeknél: ezeknél a típusú adattárolóknál a 8 GB-os méret az, amelynek a vállalat búcsút int.

A flash alapú adattárolóknál az ilyesfajta evolúció elkerülhetetlen, hiszen ahogyan a chipgyártók átállnak a modernebb gyártástechnológiára, úgy csökken az áramkörök csíkszélessége, ezzel pedig úgy növekszik az egységnyi (fizikai) területen elérhető adattároló kapacitás. Felhasználói szempontból az a jó hír, hogy a gyártási költségek jellemzően nem nőnek, vagyis attól, hogy mostantól 16 GB lesz a legkisebb USB stick a SanDisknél, az árak a belépő szinten nem fognak érezhetően növekedni. Egyébként már most sincsen igazából nagy különbség a 8 és 16 GB-os adattárolók árai között, most sem igazán éri már meg 8 GB-os USB kulcsot vásárolni. A nagyobb méretű USB stickek vásárlói pedig annak fognak örülni, hogy az árak rövid távon is érzékelhetően fognak csökkeni.