Arányaiban sokkal több fényképezőgép rögzít SD-kártyára, mint CF-kártyára, a profi gépek között azonban utóbbi szabványt részesítik előnyben – mégpedig azért, mert a CF-kártyák sebessége sokkal jobb. A SanDisk CFExpress sorozatát januárban már bemutattuk, most két új kapacitású modellel bővült a termékpaletta.

A két új memóriakártyával immáron négytagú lett a SanDisk CFExpress Extreme Pro széria, a 64 és 128 GB-os változatok mellett 256 és 512 GB-os kapacitást is választhatnak azok, akiknek sosem elég a tárhelyből. A megnövelt kapacitás elsősorban egyébként nem a fotókkal használható ki, hanem akkor, ha valaki videókat is rögzít – 4K-ban vagy még nagyobb részletességgel. A kapacitások és a sebességek kártyánként eltérőek, az alábbiak szerint:

64 GB: 1500 MB/s olvasásnál és 800 MB/s írásnál
128 GB: 1700 MB/s olvasásnál és 1200 MB/s írásnál
256 GB: 1700 MB/s olvasásnál és 1200 MB/s írásnál
512 GB: 1700 MB/s olvasásnál és 1400 MB/s írásnál.

A szédületes tempó ezeket a modelleket ideális társsá teszi persze akkor is, ha valaki RAW formátumban szeretne sorozatfelvételeket készíteni, hiszen a 10-20 kép/másodperces érték ekkora sebesség mellett simán tartható akár folyamatosan is. A névből is adódóan a kártyát a CFExpress interfészt támogatják, de amennyiben a kamera firmware-e ezt lehetővé teszi, úgy XQD foglalattal is használhatók.

A SanDisk a kártyák mellé továbbra is az USB-C foglalattal ellátott CFExpress Extreme Pro kártyaolvasót ajánlja, amely USB 3.1 Gen2 interfészen keresztül létesít kapcsolatot. Legnagyobb írási és olvasási sebessége 1250 MB/s, ami azt jelenti, hogy a kártyák olvasásánál ez a kütyü lesz a szűk keresztmetszet – viszont ha a számítógép is gyors, akkor még mindig kevesebb, mint 8 perc alatt lehet akár az 612 GB-os kártya teljes tartalmát is a gépre másolni.