A legtöbb asztali számítógép nem rendelkezik webkamerával, és sajnos a notebookok esetében is inkább „tudjuk le gyorsan” jeligével építik be ezt a modult a gyártók. Most mutatunk két kamerát, amivel kiváló minőségben lehet felvételt készíteni illetve videohívásokat bonyolítani.

A webkamera egy olyan kiegészítő, amely fillérekből nyújt sokkal jobb teljesítményt, mint a notebookok beépített megoldásai. A Hama C-400-as kamerája például 16:9-es képarány mellett 1920×1080 pixeles részletességet nyújt, és nemcsak 30 fps képsebességű videók, hanem akár fotók készítéséhez is használhatjuk. A kamera elsősorban akkor ajánlott, ha valaki sokat utazik vagy ismerőseitől, családjától távol él, hiszen ilyen esetben fontos, hogy videotelefonálás közben a másik fél valóban jó minőségű videót lásson, ne csak egy sötét pacát a beszélgetés közben. A kamera objektívje széles, 70 fokos betekintési szöget nyújt, így egyszerre akár több beszélgetőpartner is használhatja.

A kamera szabványos illesztőprogrammal rendelkezik, Windows alatt drájver nélkül működik. Természetesen minden csevegőprogrammal kompatibilis, így használhatjuk Skype-ban, Teamsben, Zoomban, YouTube-on és így tovább. Sőt, ha van olyan szoftverünk, amit direkt videók rögzítéséhez terveztek, az is kezelni fogja a kamerát! A C-400-as modell egy apró méretű állvánnyal érkezik, amely segítségével akár asztalon is képes megállni, de felcsíptethetjük az LCD-monitor tetejére vagy a notebook kijelzőjére is. Extra funkció, hogy a kamera a gyári tartón 360 fokban forgatható, de esetenként az is nagyon hasznos lehet, hogy az állványt akár teljesen le is szedhetjük; ebben az esetben a 1/4 colos, szabványos rögzítés lehetővé teszi akár azt is, hogy rendes, nagyméretű állványt használjunk a kamerához.

Fontos extra még a takarófedél, amely lehetővé teszi, hogy a használaton kívüli kamera objektívjét eltakarjuk – így minimális esélye sincs annak, hogy valaki feltörje a számítógépet és videokamera segítségével a mi tudtunk nélkül körülnézzen a lakásban. Egyébként az ilyen jellegű kémkedés veszélyét az is csökkenti, hogy a kamerán van egy állapotjelző LED is, amely mindig világít, ha a kamera aktív. A 2 kütyü 2 méteres kábele USB 2.0 csatlakozóban végződik.

A másik modell a C-600-as típusnévre hallgat; a kamera indusztriális dizájnt kapott, ezt leszámítva azonban szinte teljesen ugyanazt nyújtja, mint kisebb testvére. Az egyetlen fontos eltérés az, hogy a fókusz ebben a modellben nem fix, hanem automatikus: ez a kamera tehát jobb választás olyan esetben, ha nem vagy nem csak a gép előtt ülve szeretnénk használni, hanem úgy is, hogy mozgunk közben. Az automatikus fókuszállítás mellett ez a kamera a fényerőt is folyamatosan az aktuális helyzethez igazítja, ezzel is szavatolva a mindig kiváló képminőséget.