Ha egy kompakt méretű és elegáns kütyüre van szükséged a telefon és az autórádió összekötéséhez, akkor ne is keress tovább: mutatjuk a tökéletes megoldást!

Az autógyártók felismerték, hogy van igény a Bluetooth kapcsolatra a kocsikban is, így az újabb modelleket már olyan fejegységgel látják el, amelyre a telefon közvetlenül tud kapcsolódni. A régebbi járművek többségében azonban még mindig olyan rádió működik, amelyre legfeljebb csak analóg bemenet – jellemzően jack csatlakozó – került. Szerencsére van megoldás, ha kényelmesen szeretnénk összekötni a mobilt egy ilyen autórádióval.

Egészen pontosan a Hama legújabb BT adaptere lehet segítségünkre, amely az autó szivargyújtó csatlakozójába is illeszthető. A 14159-es számú kütyü különlegessége a kompakt méret; az egész szerkezet alig nagyobb egy szivargyújtó csatlakozóba illeszthető USB-s töltőnél. Ez már csak azért is nagy szó, mert az adapter nemcsak a zenehallgatóknak kedvez, hanem töltőként is funkcionál: két készüléket egyenként 2,4 amperes áramerősséggel tud tölteni.

A készülék alapvető feladata viszont az, hogy a telefonhoz Bluetooth adapterrel, az autórádióhoz pedig egyszerű jack-jack kábellel csatlakozva hidat képezzen a mobil és az autó között. Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért jobb ez, mintha direktben a mobilt kötnénk az autórádióhoz. Nos, részben azért, mert az újabb modelleken már nincs is jack csatlakozó, részben pedig azért, mert ha van is analóg kimenet a telefonon, akkor sem túl kényelmes folyamatosan egy kábelt kerülgetni. A lényeg az, hogy a kütyüvel megspórolhatjuk a fejegység cseréjét, ráadásul, mivel a mobil felé az apróság hangszóróként látszik, semmivel sem bonyolultabb használni, mint bármilyen USB-s külső hangszórót.

Amint fentebb már említettük, a vevőt a szivargyújtó helyére kell csatlakoztatni, így tápellátása folyamatos. Arra figyeljünk, hogy ha az autó gyújtás nélkül is ad áramot a csatlakozónak, akkor használaton kívül mindig húzzuk ki – nehogy az autó akkumulátora lemerüljön. A zenelejátszás mellett a kütyüre kihangosítóként is számíthatunk; hívásnál a készülék automatikusan át is kapcsol zenelejátszásról ebbe a funkcióba. A transzmitter a hívások lebonyolításához saját mikrofont kapott, így nem gond az sem, ha a telefont a zsebünkben tartjuk.

A zenelejátszás és a hívások vezérléséhez kapunk pár gombot, ezzel minden fontos funkció elérhető magán az eszközön is. Érdekesség, hogy a transzmitter és a töltő két külön egység; mégpedig azért, mert előbbi saját akkuval is rendelkezik, így áramforrás nélkül is használható. A Li-polimer akku zenelejátszás esetén 7, telefonálás esetén pedig 5,5 órányi használatot biztosít.