A Hama okosotthon rendszeréről több ízben is írtunk már, most azt szeretnénk megmutatni neked, milyen lehetőségeket ad kezedbe a platform akkor, ha az elszálló rezsiköltségeidet szeretnéd csökkenteni.

Augusztus 1-től már csak havi 210 kWh energiát használhat fel egy háztartás rezsicsökkentett áron, az e mennyiség felett elhasznált áramot a szolgáltató magasabb áron számlázza ki. Drasztikus emelést egy átlagos háztartás számára ez egyelőre nem jelent, de könnyen lehet, hogy idővel az árak tovább emelkednek, és így a 7-8 ezer forintos számlából 20-30 ezer forintos lesz. Az első csökkentett rezsicsökkentett számlák bizonyára már biztosan hozzád is megérkeztek, így látod, hogy kell-e, és ha igen, akkor milyen mértékben beavatkozni a fogyasztási szokásaidba.

A Hama okosotthon kütyük alapvetően abban lehetnek segítségedre, hogy az elektromos eszközeid fogyasztását hogyan teheted gazdaságosabbá. A legjobb barátod a rezsidémon elleni harcban egy (vagy több) okoskonnektor lesz; a Hamának kettő is van a termékpalettán! A 176573-as remek választás, ha egy régi, nem okos készüléket szeretnél kapcsolgatni, de fontos, hogy legalább egy darab 176575-ös modellt is válassz, mert ebben a típusban fogyasztásmérés opció is van. Kicsit vicces persze, ha a spórolási tanácsok között az első az, hogy vásárolj egy új eszközt, azonban az okoskonnektor nem drága 7000 forint körüli árát pedig már akkor behozza, ha 200 kWh energiát meg tudsz spórolni a segítségével.

Kulcs az okoskonnektor

A fogyasztásmérő funkcióra elsősorban azért lesz szükséged, mert segítéségével lemérheted otthondoban szinte minden eszköznek a fogyasztását. Tudni fogod, hogy mennyibe kerül egy adag ruha kimosása, és azt is, hogy mennyi áramot fogyaszt a mosogatógép egyetlen ciklus alatt. Kikísérletezheted, hogy az ECO program valóban gazdaságosabb-e (nem feltétlenül!), a tévénél, számítógépnél, routernél vagy a set-top-boxnál ellenőrizheted a működés közbeni és a készenléti fogyasztást, és így tovább.

Ezek fontos adatok: egyes szolgáltatóknál például a kábelmodem 20 wattot is fogyaszthat, ami azt jelenti, hogy egy hónap alatt 15 kWh áramot használ el. Tipikus energiavámpír, és egyáltalán nem biztos, hogy az egyedüli a lakásban. Egy okoskonnektor segítségével, ha kikapcsolod éjszakára, vagy amikor nem vagy otthon, ennek több mint a felét megspórolhatod. A mosógépnél, szárítógépnél vagy a mosogatógépnél egy ciklus fogyasztásából azt fogod látni, hogy mennyit spórolhatsz azzal, ha mindig megvárod, hogy tele legyen a gép – és így például a mosógép esetében havi 10-12 helyett csak 6-8 alkalommal indítod el a készüléket. Habár apró mennyiségekről beszélünk, ne feledd, hogy sok kicsi sokra megy!

Világítás

A világítás összességében szintén nagy fogyasztónak számít egy lakásban, főleg az őszi-téli időszakban, hiszen korán sötétedik. A Hama okoségőit és lámpáit nemcsak azért jó ötlet választani, mert rengeteg kényelmi funkcióhoz juthatsz hozzá, hanem azért is, mert valamennyi termék LED-es, vagyis annyira energiatakarékos, amennyire csak lehet. Egy nagyszobai világításnál például, ha öt darab 60 wattos izzót cserélsz LED-es fényforrásokra, akkor 300-ról 50 wattra csökkentheted a fogyasztást. Napi 5 órányi használatot feltételezve, havi szinten közel 40 kWh fogyasztást spórolhatsz meg ezzel.

A Hama két mennyezeti lámpája mellett többféle okoségő közül választhatsz, amelyek E27, E14 illetve GU10 foglalatba illeszkednek. Az alapot jelentő, változtatható színhőmérsékletű fehér, illetve a meleg fehér fényt adó filament égők mellett a kínálatban színes fényt adó termékek is vannak, természetesen. Illetve érdemes megemlíteni azt is, hogy a Hama egy olyan vezérlővel is rendelkezik, amely LED-szalagokhoz készült – rajta keresztül ezeket a kütyüket is integrálhatod a Smart Home-ba.

Ez utóbbi a Hama okosotthon rendszere, amely a közelmúltban egy érdekes, a rezsi féken tartása szempontjából hasznos funkcióval bővült: a vezérléshez használt okostelefon helymeghatározó funkciójára alapozva digitális kerítést hozhatsz létre. A rendszert pedig beállíthatod úgy, hogy amikor a kerítésen kívül (tehát nem otthon) vagy, akkor minden lámpa lekapcsoljon – az okoskonnektorba dugott készülékekkel egyetemben. Így biztos lehetsz benne, hogy ezentúl sosem fogsz véletlen égve hagyni egyetlen lámpát sem a lakásban.