A hordozható számítógépek legnagyobb hátránya az, hogy kevés rajtuk a csatlakozó – szerencsére ezen a problémán egy dokkolóval könnyen lehet segíteni.

Főleg akkor, ha a Hama kínálatából válogatsz, hiszen a vállalatnak nemcsak egy, hanem több terméke is van, hogy minden igénynek meg tudjon felelni velük. A Hama termékpalettáján a belépő szintű adapterek mellett profi, tízfunkciós bővítők is vannak!

De ne szaladjunk ennyire előre: kezdjük a sort az alapmodellel, amely az USB Type-C Hub nevet viseli. Egyébként nem is egy, hanem rögtön három termékről van szó, amelyek a kompakt méretből adódóan főleg akkor praktikusak, ha utazáshoz szeretnéd használni őket. Az adapterekben közös, hogy USB-C 3.1 csatlakozófelületre illeszkednek, amiből két USB-A valamint egy USB-C csatlakozót varázsolnak.

A három típus között a különbség a negyedik, extra funkcióban rejlik, ami lehet HDMI-kimenet, Ethernet csatlakozó vagy 3,5 mm-es audio szett fülhallgatók illetve mikrofonok számra. Ami az adatátviteli sebességet illeti, arra nem lehet panasz: az 500 MB/s-os tempó még a külső adattárolóknak is elegendő. Fontos extra funkció, hogy az adapter a Power Delivery funkciót is támogatja, így az USB-C csatlakozón keresztül töltendő notebookokat az adapter használata során is lehet tölteni.

A profi modellek közül az USB Type-C 10 in 1 dokkoló adapter a legnagyobb tudású, ezzel a hordozható számítógépeket is szinte annyi csatlakozóval ruházhatod fel, mint az asztali masinákat. Persze egy ilyen dokkoló nemcsak azért praktikus, mert növeli a csatlakozók számát, hanem azért is, mert otthon vagy a munkahelyen nem kell mindig azzal szórakozni, hogy a perifériákat dugdossuk, mikor hazaérünk, és kihúzzuk, mielőtt elindulunk. A rengeteg funkcióból adódóan nyilván ennek a dokkolónak a mérete is nagyobb; de ezt a kiegészítőt nem úgy tervezték, hogy magaddal vidd.
A csatlakozók listája igen tekintélyes:
• 1× USB-C adathoz és töltéshez
• 1× USB-C adathoz
• 1× USB-A (3.2 Gen1)
• 3× USB-A (2.0)
• 2× HDMI
• 1× DisplayPort
• 1× LAN (gigabit).

Az USB-C csatlakozók és az egyik USB-A csatlakozó USB 3.0 szabvány szerint kommunikál, így a legnagyobb elméleti sebesség ennél a dokkolónál is 5 Gbit/s. Az Ethernet port sem lassú, hiszen gigabites verziót rejt az alumíniumból készült, igényes készülékház. A Type-C csatlakozók közül az egyik a Power Delivery funkciót ennél a modellnél is támogatja. Ami érdekes lehet még, az az, hogy a videocsatlakokozók a 4K felbontást is támogatják.

Egyébként további extra funkció, hogy a dokkolót úgy alakították ki, hogy a notebook hátsó részét ráültethesd; így az egész gépet megdöntheted, amivel hatékonyabb szellőzés érhető el. Ugyanezt a fícsört az USB Type-C 9 in 1 dokkoló is támogatja! Ez a dokkoló elsősorban akkor ajánlott, ha több olyan perifériád is van, ami a gyors adatátviteli sebességet igényel; hiszen csak egy videokimenet került rá, cserébe viszont mind a négy USB-A csatlakozó USB 3.1-es! USB-C csatlakozóból ugyanúgy kettő van (és az egyik PD-s), a dokkoló különlegességét pedig a kártyaolvasó jelenti, amely SD-kártyákat és microSD-kártyákat képes olvasni.

A „nagy” dokkolók között a legkisebb az USB Type-C 7-in-1 dokkoló adapter, amely igazából úgy hétfunkciós, hogy valójában csak hat elektronikus extrát nyújt, a hetedik „képessége” az, hogy tabletekhez vagy telefonhoz állványként is funkcionál. Ez a dokkoló a notebookon egyetlen USB-C aljzatot lefoglalva egy USB-C, két USB-A, egy HDMI és egy Ethernet csatlakozót biztosít, valamint került rá egy VGA (D-Sub) kimenet is arra az esetre, ha újabb notebookot nagyon régi projektorral, monitorral vagy tévével kellene párosítani.
A 7 in 1 dokkoló már bőven elég apró ahhoz, hogy betedd akár hátizsákba is egy külföldi út során, tartó funkciója pedig ilyenkor is hasznos, mert lehetővé teszi, hogy a tabletet notebookként használd. Ez a kütyü is USB 3.2 Gen1 szabvány szerint kommunikál, így sebességére biztosan nem lesz panasz.