A Hama új távirányítói között van egy tényleg univerzális típus, illetve öt olyan, amit egy-egy gyártó termékeihez terveztek.

Az univerzális távirányítók rendkívül alulértékeltek, pedig egy olyan termékkategóriáról van szó, amelynek tagjai számos esetben lehetnek hasznosak. Gondolj csak például arra az esetre, amikor egy régi, egyébként teljesen jól működő tévé kontrollere bemondja az unalmast, a gyártó pedig már nem tartja készleten a hozzá való távirányítót. De mondunk mást! Sokan nem kényszerűségből, hanem a kényelem miatt választják az univerzális modelleket, hiszen ezek a távirányítók jellemzően nemcsak a tévét, hanem a Blu-ray lejátszót vagy a set-top-boxot is tudják irányítani.

A Hama FITV 8in1 is ilyen, vele nem kevesebb, mint nyolc eszközt tudsz vezérelni. Ez egy olyan távirányító, amelyet előre betanítottak, így még a programozással sem kell bajlódni – a mellékelt táblázat alapján egyszerűen csak ki kell választani, hogy milyen eszköz csücsül a nappaliban. A lista nagyon hosszú, ezernél is több készüléket tartalmaz, többek között az LG, a Samsung, a Sony, a Panasonic, a Philips és a Sharp termékei találhatók meg rajta. A távirányító támogatja egyébként az automatikus kódkeresés funkciót is, amivel akkor is megtalálhatod a helyes beállítást, ha a tévéd pontos típusa nem szerepel a felsorolásban. Az egyik leghasznosabb funkció a Macro Power, amit arra tudsz használni, hogy egyetlen gombnyomással két eszközt is bekapcsolj – nem kell többé a tévét és a set-top-boxot külön irányítani! További hasznos extra szolgáltatás, hogy a bekapcsoló gomb minden gomb megnyomásakor villan egyet. A Hama FITV 8in1 két darab AAA méretű elemmel működik, hatótávolsága 10 méter.

A másik öt modell szintén univerzális, ráadásul tanítani is lehet őket, viszont mindegyik típust egy-egy márka modelljeihez ajánlja a Hama, hiszen a vezérlők az LG, Samsung, Philips, Sony és Panasonic tévék saját, egyedi gombjait is tartalmazza. Persze ezeket a távirányítókat sem kell feltétlenül úgy programozni, hogy minden egyes gomb funkcióját egyedileg tanítod meg nekik – a listás készülékválasztás ezeknél a típusoknál is működik. A tévé irányításához szükséges legfontosabb gombok, valamint a számgombok a sötétben világítanak, amely könnyebb kezelést tesz lehetővé. A gyártóspecifikus távirányítók további fontos tulajdonsága, hogy a funkcionalitás korlátozható, így megakadályozható például az, hogy a menüben lévő beállításokat valaki módosítsa. Ez kimondottan jó ötlet például az idősebbek számára, hiszen így nem kell aggódni, hogy valamit véletlen elállítanak.