Ha Rapoo billentyűzetet vásároltál, az jó eséllyel egyszerre több PC-vel és mobil eszközzel is párosítható. Ezt a képességet MultiMode funkciónak nevezzük, és a gyártó egyre több termékébe kerül beépítésre.

A billentyűzet személyes eszköz, mindenki a sajátját szereti a legjobban, és ha esetleg több is van otthon, teljesen biztos, hogy van közöttük kedvenc. Ez érthető, hiszen amellett, hogy a klaviatúrák és egerek máshogy néznek ki, használni is más élmény őket. Billentyűzetnél a leütési út hossza, a nyomáspont, a gombok érzékenysége és keménysége mind-mind olyan tényező, amelyekhez nagyon könnyű hozzászokni, ráadásul hiába a szabvány, az extra gombok elhelyezkedése is eltérő lehet. Az egereknél is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy nemcsak a forma és a gombok helyzete az, ami egyedivé tehet egy-egy eszközt, hanem az érzékenység is. Az optimális eset tehát az, ha minden otthoni eszközt ugyanolyan billentyűzettel és egérrel használsz – csakhogy ez nem túl költséghatékony megoldás. Ennél sokkal jobb, ha nemcsak ugyanolyan típust, hanem pontosan ugyanazt a példányt használod; a notebookon és az asztali PC-n vagy a tableten egyszerre úgysem tudsz dolgozni.

Itt jön képbe a Rapoo MultiMode technológia, amely segítségével a billentyűzetek nemcsak saját, USB-s vevőegység, hanem Bluetooth 3.0 és 4.0 adapter segítségével is tudnak kommunikálni. Ráadásul a Bluetooth 4.0 szabvány önmagában is lehetővé teszi a kettős csatlakozást, így egy billentyűzet (vagy egér) akár négy eszközzel is párosítható – és használható is.
Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy egy Rapoo billentyűzet a saját, USB-s vevőegység mellett, azzal párhuzamosan akár három másik eszközzel, egy Rapoo egér pedig a saját, USB-s vevőegység mellett, azzal párhuzamosan akár két másik eszközzel is tud kommunikálni Bluetoothon keresztül. Egyszerre persze csak egy készüléket irányíthatunk a klaviatúrával és az egérrel is, de a váltás villámgyors! A MultiMode csatlakozás lehetővé teszi, hogy ugyanazt a billentyűzet-egér kombót használjuk az asztali géppel, a notebookal, a tablettel és a tévével egyaránt – nem kell többé folyamatosan igazodni különböző termékekhez és szabványokhoz. A Rapoo termékei ráadásul kiküszöbölik azt a problémát is, hogy a csak saját vevős termékek nem tudnak mobil kütyükhöz csatlakozni, a csak Bluetooth kapcsolat létesítésére képes termékek pedig nem tudnak asztali számítógéphez és sok tévéhez sem csatlakozni. A MultiMode tényleg mindenre megoldást ad, egyetlen billentyűzet és egér minden igényünket le tudja fedni!

A MultiMode technológiát támogató billentyűzeteknél jellemzően az Fn + 1/2/3/4 gombokkal lehet váltani, az egereknél pedig az azok alsó részén elhelyezett gomb szolgál az irányított eszközök közötti váltásra. A fenti képeken jól látszik, hogy pontosan mit is kell keresni.

Érdemes viszont megjegyezni azt is, hogy a MultiMode funkció működéséből adódóan egy hibalehetőséget is rejt; az eszközök közötti váltást ritkán véletlen érintés is kezdeményezheti, ilyenkor pedig csak az vehető észre, hogy a billentyűzet és/vagy az egér nem reagál semmire. Ha ezt tapasztalod, akkor az alábbiakat érdemes ellenőrizni:

1. A billentyűzetek és egerek egyaránt elemről működnek. Ha valamelyik periféria nem reagál, akkor elképzelhető, hogy csak lemerült benne az elem. Az alacsony töltöttségi szintre általában LED figyelmeztet. Ha a töltöttséget jelző LED villog, cseréld ki az elemeket, ezt követően pedig ellenőrizd újra, hogy működik-e a szóban forgó eszköz.

2. A MultiMode üzemmódot támogató billentyűzetek és egerek egyszerre több más eszközzel is párosíthatók, azonban aktívan mindig csak egyetlen készülékkel kommunikálnak. A párosított eszközök között általában az Fn + 1/2/3/4 billentyűkombinációval lehet váltani, néhány típusnál viszont külön csatornaválasztó gombot vagy kapcsolót építettek be. A használati utasítás minden esetben pontosan tartalmazza, hogy az adott eszköz esetében hogyan lehet a párosított eszközök között átkapcsolni. Az egereknél a párosított eszközök közötti váltásra minden esetben az egér hasán lévő gomb szolgál. A kiválasztott kommunikációs csatornát több billentyűzeten és egéren is LED jelzi, típustól függően eltérő színnel vagy villogással – de léteznek olyan termékek is, amelyeknél nincs visszajelzés fénnyel. A jelzések értelmezésében a használati útmutató segít.

Amennyiben a billentyűzet vagy az egér közül az egyik vagy mindkét eszköz nem működik, a legvalószínűbb ok az, hogy egy véletlen érintésből adódóan a kommunikációs csatorna átváltott. Ellenőrizd a használati útmutatóban, hogyan lehet a csatlakoztatott eszközök között váltani, majd próbáld végig egyesével az összes csatornát. Vedd figyelembe, hogy a billentyűzet és az egér kommunikációs csatornája akkor is megváltoztatható, ha csak egyetlen számítógéppel párosítottad őket!

Példa: ha a billentyűzeten a csatornák (csatlakoztatott eszközök) között az Fn + 1/2/3/4 billentyűkombinációkkal lehet váltani, nyomd meg az Fn + 1 kombinációt az 1. csatorna kiválasztásához, és ellenőrizd, hogy működik-e a billentyűzet. Ha nem, akkor nyomd meg az Fn + 2 kombinációt a 2. csatorna kiválasztásához, majd az Fn + 3, végül pedig az Fn + 4 billentyűkombinációkat a 3. és 4. csatorna kiválasztásához. Minden csatorna kiválasztása után ellenőrizd, hogy működik-e a billentyűzet.

Ha az egér nem működik, nyomd meg a Bluetooth gombot röviden, és próbáld ki az egeret. Ha az egér továbbra sem reagál, ismételd meg ezt a műveletet még három alkalommal!

3. Amennyiben a billentyűzet és/vagy az egér továbbra sem reagál, ellenőrizd, hogy az USB-s vevőegység nem csúszott-e ki a PC/notebook/TV USB-foglalatából. Notebook és táblagép esetében, amennyiben a kapcsolat Bluetooth segítségével történt, ellenőrizd, hogy a Bluetooth funkció be van-e kapcsolva. Nézd meg továbbá a notebook vagy telefon menüjében, hogy a párosított eszközök között megjelenik-e a Rapoo billentyűzete és egere. Ha a Bluetooth funkció aktív, de a Rapoo termékek nem jelennek meg a csatlakoztatott eszközök listájában, a használati útmutató leírása alapján végezd el ismét a párosítási folyamatot!