Vannak olyan napok, amikor annyira meleg van, hogy még arra sem vagyunk kíváncsiak, hogy pontosan mennyire – szerencsére azért az évben kevés az ilyen, a többi napra pedig van egy jó ajánlatunk egy igazi mindenes szerkezetet, a Hama időjárás-állomás EWS-830 személyében.

Ez a kétrészes szett első ránézésre egy órának tűnik, de sokkal több annál: képes mérni a hőmérsékletet a szobában és a szabadban, megmutatja a páratartalmat (szintén bent és kint) és a légnyomást is.

Ezekhez a funkciókhoz ráadásul egy sor hasznos kiegészítés is kapcsolódik. A hőmérsékletnél és a páratartalomnál lehet követni például a maximum és minimum értékeket valamint a hőmérséklet változását, a barométer adatai alapján pedig a készülék trendet állít fel, és rövidtávú előrejelzést is ad. A hőmérséklet adatok alapján még riasztás is beállítható: ha fagy, akkor az óra fel tud kelteni előbb, hogy legyen idő lekaparni a jeget a kocsiról, ha pedig tűz a nap, akkor azért tud szólni reggel, hogy eresszük le a redőnyt, mielőtt a szoba is teljesen felmelegszik.

Az idővel kapcsolatos funkciók közül az első a pontosság, amelyet rádiós vezérlés (DFC) biztosít, de természetesen ébresztő funkció is van – ráadásul kettő időpont is megadható, így az sem jelent gondot, ha a családban nem mindenki ugyanakkor kel. Nagyon hasznos még a naptár és a napkelte/napnyugta időpontjának valamint az aktuális holdfázisnak a kijelzése is.

Az óra számlapja monokróm LCD, amely fényes környezetben is kiválóan olvasható – éjjel pedig a kék fényű világítás biztosítja a láthatóságot. A kültéri és a beltéri egység is két elemről működik, de előbbi AAA, utóbbi AA méretű áramforrásokat igényel. Az elhelyezéssel kapcsolatban hasznos tudnivaló, hogy a két rész közötti távolság megfelelő körülmények között akár 50 méter is lehet. A beltéri egységhez egyébként három kültéri is kapcsolódhat, így mondjuk a fészer vagy a pince hőmérsékletét is figyelhetjük.

Az EWS-830-nak két kisebb testvére is létezik, EWS-820 és EWS-810 néven. Az EWS-820 kisebb számlappal készül, és nem mutatja a napkeltét/napnyugtát valamint a holdfázist, míg az EWS-810 azok számára készült, akiknek az idő mellett csak a hőmérsékleti adatok fontosak, a légnyomásmérő és a higrométer viszont már nem.