Egy okosotthon rendszer kiépítése nagyon jó dolog, de persze sokan nem mernek belevágni a kalandba, mert attól félnek, hogy a dolog túl bonyolult. Nos, számukra lehet jó megoldás egy okoskonnektor, amivel kicsiben el lehet kezdeni próbálgatni az előnyöket és a lehetőségeket.

Korábban már bemutattuk a Hama egyik okoskonnektorát, most ennek a kütyünek érkezett meg az új verziója, amely már a fogyasztás mérésére is alkalmas. A konnektor azért is jó választás első okoskütyünek, mert telepítése nem igényel különösebb szakértelmet. Egyfelől csatlakoztatni kell csak a konnektorhoz, tehát szerelésre nincs szükség. Másfelől pedig az otthoni WiFi hálózat segítségével párosítani kell egy okostelefonos alkalmazással, de ez a folyamat is csak pár egyszerű lépésből áll. Az app Android 4.3 vagy későbbi illetve iOS 8.0 vagy későbbi rendszerekkel kompatibilis, tehát a konnektor lényegében bármilyen telefonnal illetve táblagéppel használható.

Az alkalmazás a Hama saját fejlesztése, így természetesen az összes Hama smart kütyüt kezeli (például lámpák, kapcsolók); vagyis a későbbi bővítésnek semmi akadálya. Emellett a konnektort az Amazon digitális személyi asszisztense, az Alexa is tudja irányítani, ha valakinek a hangvezérlés kényelmesebb.

A Hama okosotthon alkalmazásának előnye, hogy nemcsak egyénileg tudja kezelni a kütyüket, hanem csoportosítva illetve szabályok, jelenetek alapján is. Létrehozhatunk például „mozi” jelenetet, amivel a szobai lámpákat lekapcsoljuk, stb. Illetve lehetőség van arra is, hogy időzítsünk a konnektor működését – a gyerekszobában például automatizálhatjuk a kis lámpát, ha pedig elutazunk, akkor a lámpa random kapcsolgatásával elijeszthetjük a betörőket. Az új verzió extra funkciója, hogy a csatlakoztatott eszköz fogyasztását is meg tudja mérni – az értéket pedig a mobilon tudjuk leolvasni. A konnektort alapvetően arra tervezték, hogy appal irányítsuk, de természetesen van rajta egy gomb is; ha a telefon épp nincs kéznél, akkor ezzel is gyorsan be- vagy kikapcsolhatjuk.

Habár a konnektor nagyon jó első lépés egy okosotthon kiépítésében, számos olyan helyzet van, amikor teljesen egyedül is jó szolgálatot tehet: nehezen hozzáférhető konnektoroknál például, vagy akkor, ha valaki koránál vagy betegségénél fogva nehezen tud mozogni lakáson belül is.