A Hama okosotthon kütyükből álló termékválasztéka szépen bővül, most egy olyan konnektor vált elérhetővé, amely az eddigi funkciókat sokkal apróbb méretben hozza.

Többször elmondtuk már itt a Hama blogon, hogy egy okosotthon kiépítésekor egy (vagy több) konnektor felokosítása talán a legjobb első lépés, hiszen így kis befektetéssel próbálható ki, hogy milyen előnyök rejlenek az távirányíthatóságban illetve az automatizációban.

Korábban több okoskonnektort is bemutattunk már itt a blogon, a mostani újdonság azonban talán minden eddigi verziónál érdekesebb: egy meglehetősen dizájnos megoldásról van ugyanis szó, amely kis méretének hála bármilyen környezetbe képes szinte tökéletesen belesimulni. A konnektor azért is jó választás egyébként első okoskütyünek, mert nem kell sokat bajlódni a telepítéssel. A hardver egyszerű: csak be kell dugni a konnektorba, a rajta keresztül működtetni kívánt eszközt pedig az okoskonnektorba.

A telepítés második lépése sem nehéz; ez a konnektor és az okostelefonos alkalmazás párosítása. Mint minden Hama okoskütyü mellé, úgy a kompakt okoskonnektor mellé is a Hama Smart Home alkalmazás jár, amivel az összes rajta keresztül elérhető kütyüt vezérelhetjük. Az app Android 4.3 vagy későbbi illetve iOS 8.0 vagy későbbi rendszerekkel kompatibilis. A konnektor közvetlenül a WiFi hálózatra kapcsolódik, és felhőn keresztül (tehát akár a távolból is) vezérelhető. Vagyis ahhoz, hogy használni tudjuk, semmilyen köztes elemre (hubra, központra, stb.) nincs szükség.

A Hama smart kütyüi között lámpákat, kapcsolókat és egyék termékeket is találunk, az alkalmazással pedig létrehozhatunk olyan szabályokat is, amelyek a különféle hardvereket csoportosan kezelik. Például megoldható, hogy a lámpa és a konnektor vagy mondjuk egyszerre több konnektor együtt kapcsoljon be vagy ki. Az okoskonnektort a Hama saját alkalmazása mellett az Amazon Alexa valamint a Google Assisntant segítségével, hangvezérléssel is lehet irányítani.

Ahogyan a cikk elején említettük, a konnektor remek első lépés egy okosotthon kiépítésében, azonban nemcsak akkor jön jól, ha komplett rendszerben gondolkodunk: számos olyan eset elképzelhető, amikor egyetlen termékkel is megkönnyíthetők a hétköznapok. Gondolunk itt például nehezen hozzáférhető konnektor kapcsolgatására vagy arra, hogy az idősek számára milyen nagy segítség lehet, ha bizonyos kütyük működését automatizálni lehet.