Az M.2-es foglalatba illeszkedő adattárolók nemcsak a merevlemezeknél, hanem az SSD-k túlnyomó részénél is gyorsabb tempóra képes.

A SanDisk a legtöbb ember fejében memóriakártya és USB stick gyártóként él, és valóban: a termékpaletta főleg ilyen termékeket tartalmaz. SSD nagyon kevés található a kínálatban – már csak azért is, mert az anyavállalat, a Western Digital saját néven éppen, hogy a merevlemezekről valamint SSD-kről ismert. Az a nagyon kevés SSD ugyanakkor, amely a SanDisk neve alatt kerül forgalomba, nem akármilyen választékot alkot.

Az Extreme PRO széria három legújabb tagját mutatjuk most be, amelyekben közös, hogy M.2-es foglalatba illeszkednek és NVMe interfészt használnak. Jelen pillanatban ez a leggyorsabb megoldás a piacon, így teljesen mindegy, hogy az adattárolókat asztali gépbe, notebookba vagy NAS-ba szánjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a maximumot kapjuk.

Az új modellek 2 TB-os, 1 TB-os és 500 GB-os kapacitással érhetők el, mindhárom változat csúcssebessége 3400 MB/s. Ez hozzávetőlegesen 25× nagyobb egy merevlemez, és 4-8× nagyobb egy normál SSD sebességénél. Az olvasási sebesség azonban még nem minden, a termékek válaszideje is hihetetlenül jó – 4 KB méretű fájlokból akár 500 ezret is megnyithatunk egyetlen másodperc alatt. Hogy tudjuk mihez viszonyítani, egy merevlemez ugyanennyi idő alatt legfeljebb néhány száz fájlhoz tud hozzáférni. Az 500 ezres érték egyébként már annyira jónak számít, hogy otthoni környezetben nem is feltétlenül tudjuk kihasználni; ez az SSD akár céges környezetben is megállja a helyét!

Az eltérő felépítésből adódóan az írási sebesség viszont nem azonos a három típusnál: e tekintetben 2900, 2800 illetve 2500 MB/s-os tempóra számíthatunk úgy, hogy a nagyobb írási sebesség a nagyobb kapacitásokhoz társul.

Az adattárolókat minden kompatibilis gépbe gond nélkül beépíthetők, az egyetlen követelmény az, hogy a (gép)házban és/vagy az alaplapon az M.2-es foglalatnál legyen hely a 80 mm-es adattároló számára.