A koronavírus helyzet normalizálódni látszik, néhány napja az EU-n belül szinte teljesen szabadon lehet mozogni; ideje, hogy újra a kalandoké és a kütyüké legyen a főszerep. Kiválogattunk néhány hasznos eszközt azok számára, akik nemcsak tudnak, hanem mernek is elindulni a nagyvilágba.

Kezdjük először a kevésbé vidám témákkal. Ha lehetőséged van ugyan a nyaralásra, de a munkát is magaddal kell vinned, akkor jól jöhet egy dokkoló: a Hama USB-C csatlakozóval ellátott, 12IN1 vagyis tizenkét funkciós dokkolója kártyaolvasóval, extra USB csatlakozókkal, Ethernet porttal illetve videokimenetekkel vértezi fel a notebookot.

Illetve állványként is szolgál, hogy a döntött billentyűzeten valamelyest kényelmesebb legyen a gépelés. A dokkoló hasznos extra funkciója, hogy este, ha filmet szeretnél nézni, akkor a rajta kialakított rés a táblagép számára is kiváló talpként tud szolgálni.

A nyaralás-munka tengely mentén ajánljuk a Rapoo 8200M BT szettet is, amely Bluetooth kapcsolat és saját USB-s vevő segítségével is tud kommunikálni, így ideális társ lehet notebookhoz vagy táblagéphez egyaránt. Előbbi esetben a notebook klaviatúrát leváltva sokkal kényelmesebb gépelési élményt kaphatunk, plusz numerikus részleget, az egér-tapipad összehasonlításból pedig nem kérdés, hogy melyik eszköz jön ki győztesen, akár a kényelmes használatot akár a pontosságot vesszük alapul. Ha pedig a beviteli eszközöket egy tablettel párosítjuk, akkor pillanatok alatt kvázi notebookkal egyenértékű megoldást varázsolhatunk belőle – persze a megfelelő használhatósághoz azért 10 colos vagy nagyobb képátló szükséges.

A Jabra Elite 75t-ről pár nappal ezelőtt írtunk; a teljesen vezetékmentes fülhallgató tokjában tartva akár 28 órányi zenehallgatást is lehetővé tesz, a legújabb Sound+ okostelefonos alkalmazás segítségével pedig nem, életkor és egy rövid teszt alapján tökélesen a viselő hallásához lehet igazítani a hangzásvilágot. A fülhallgató apró mérete ellenére basszusban is erős, a passzív zajszűrése pedig annyira hatékony, hogy szinte már más gyártók aktív megoldásaival is fel tudja venni a versenyt. A tökéletes kikapcsolódást segítendő, a telefonról fehér zajt is indíthatunk, amivel a külvilágot szinte teljesen kizárhatjuk, amikor pihenésre vágyunk. A fülest akár nyolc kütyüvel is lehet párosítani (két szimultán kapcsolat mellett), így a fülhallgatót az egész család használhatja.

Az Apple kütyüi nagyon jók, azonban a belső tárhely minden készülékben fix, a bővítésre memóriakártyával nincs lehetőség. Ez azonban nem kell, hogy visszatartsa azt, aki szeretne magával vinni egy combosabb filmgyűjteményt a nyaralásra! A SanDisk iXpand sorozatának segítségével az almás kütyük tárhelye akár 256 GB-tal is növelhető, ez a plusz kapacitás pedig nemcsak a filmek tárolásához lehet hasznos, hanem azoknak is jól jön, akik tudják magukról, hogy mindig addig készítik a fotókat, amíg csak a tárhely engedi. A stickhez mellékelt szoftver közvetlenül a pendrive-ról is le tudja játszani a filmeket, a telefonon lévő adatok biztonsági mentése pedig automatikusan megtörténik – hogy aztán a fotókat otthon egyszerűen átmásolhassuk a PC-re az apró adathordozóról.

Az USB-s akku igazából már lerágott csont, ennek ellenére mégsem szeretnénk megkerülni teljesen a témát; elvégre a mobilok rendületlenül merülnek továbbra is. A témát viszont már csak azért sem érdemes hanyagolni, mert az akkumulátorokból is van pár típus, amely extra funkcióval rendelkezik. Főleg azokra a kütyükre gondolunk, amelyek a QC és/vagy PD gyorstöltést is támogatják, de említhetnénk azokat a darabokat is, amelyek extra nagy kapacitással rendelkeznek, így nemcsak egy telefont, hanem a család minden egyes kütyüjét képesek életben tartani egész álló nap.

És persze ha töltés, akkor ne feledkezzünk meg a hálózati illetve autós töltőkről sem, amelyek közül szintén a QC/PD kompatibilis példányokkal érdemes szemezgetni – valamint ha autóval megyünk, akkor egy olyan verzióval is, ami a szivargyújtóról működve tartja feltöltött állapotban a GPS-ként használt okostelefont és a hátsó ülésen a gyerekek szórakozását biztosító tabletet. Vagy akár a notebookot: a Hama termékei között ugyanis olyan autós kütyü is van, amely szivargyújtóról üzemelve 20 voltos maximális töltőfeszültséggel és 70 wattos összteljesítménnyel USB-C porton keresztül akár egy notebookot is meg tud etetni!

A végére pedig a fóliát hagytuk; sokan utálják ezt a fajta védelmet, mások viszont gyakorlatilag már a készülék megvásárlásakor kérik ezt a kiegészítőt. Egy biztos, a nyaralásnál minden extra védelem jól jön (a fólia mellé akár még egy tok is), mert szórakozás közben az emberek többsége óvatlanabb, és ez bizonyítottan nem tesz jót a kijelzők egészségének. A Hama a ClearPlex fóliát ajánlja, amely bármilyen telefonra percek alatt mértre vágható és felhelyezhető – egy fólia pedig mindig olcsóbb, mintha kijelzőt (vagy ami még rosszabb, telefont) kell cserélni!