Ha okosotthon rendszert szeretnél magadnak (vagy akár másnak is) ajándékozni Karácsonyra, akkor feltétlenül nézd meg, mit tudnak a Hama okoskütyüi!

A Hama két éve foglalkozik aktívan az okosotthon rendszerekkel, a termékpaletta mára szépen kikerekedett – így a kütyük segítségével pillanatok alatt sokrétű, összetett rendszer építhető ki. A Hama Smart Home rendszerének minden eleme WiFi kapcsolat segítségével és központi egység nélkül működik, vagyis extra kiegészítők beszerzésére nincs szükség. A termékek mellé csak egyetlen, ingyenesen letölthető szoftvert kell telepíteni; ezt az alkalmazást lehet a beállításokhoz és a rendszer működésének testreszabásához használni.

A telefonos alkalmazás Hama Smart Solution névre hallgat, és nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban: a Hama szinte összes terméke összekapcsolható vele, az eszközök működése pedig (az appon keresztül) időzítővel valamint szabályok mentén automatizálható. A kütyük többsége mellé extraként Amazon Alexa, Google Home és IFTTT támogatás is jár.

Az okosotthon kategóriában az egyik legnépszerűbb termék a konnektor, hiszen a távoli vezérlés lehetőségével és az időzítővel a régi eszközöket is felokosíthatjuk. A Hama többféle okoskonnektort is forgalmaz, mi az apró méretű, de fogyasztásmérővel is felszerelt 176575-ös típust ajánljuk. A konnektor 3,7 kW-os fogyasztással is terhelhető, és természetesen nemcsak alkalmazással, hanem a rajta lévő gombbal is kapcsolgatható.

A másik slágertermék az okoségő: természetesen többféle típus (és foglalat) közül lehet választani, mi most az általánosan elterjedt, E27-es Okos WiFi LED izzót választottuk ki. 10 wattos fogyasztás mellé legfeljebb 806 lumenes, de változtatható fényerősséget kapunk, illetve fehér fény esetén változtatható színhőmérsékletet, színes világítás esetén pedig 16,7 millió választható színárnyalatot. Az égő egy 60 wattos hagyományos izzót képes kiválasztani; másod- vagy többedmagával illetve konnektorokkal pedig csoportba rendezhető és közösen irányítható.

Az okosotthon nemcsak a kényelmet, hanem a biztonságot is remekül szolgálhatja: egy mozgásérzékelő, egy nyitásérzékelő és egy kamera segítségével pillanatok alatt bárki összeállíthat magának egy alapszintű rendszert! A Hama Smart Solution alkalmazás segítségével a kütyük működését egymáshoz lehet kapcsolni; a nyitásérzékelő vagy a mozgásérzékelő riasztása esetén automatikusan felkapcsolhat például a konnektor, felvételt készíthet a kamera, a telefonra pedig üzenet érkezik. Mindemellett a szenzorok állapotát is lekérdezhetjük, így nem kell találgatni, hogy nyitva hagytuk-e az ablakot; megnézhetjük ezt a telefon segítségével is.

A kamera Full HD minőséget kínál, és fontos extrája, hogy éjjellátó funkcióval is rendelkezik: így akár teljesen sötétben is tud értékelhető felvételeket készíteni. Emellett egyedi tulajdonsága, hogy nemcsak mikrofonnal, hanem hangszóróval is felszerelték, tehát kétirányú kommunikációra is alkalmas. Képe az alkalmazáson keresztül természetesen bármikor megnézhető. A felvételeket a kamera saját memóriakártyán tárolja.