Okosotthon rendszerek

A Hama fiatal szereplőnek számít az okosotthon piacon, azonban a vállalat rövid idő alatt egy nagyon jó kis platformot rakott össze; aki szeretné kényelmesebbé tenni a hétköznapokat, az már most is több tucat termék közül választhat otthona „felokosításához”. De mi is az az okosotthon? Nagyon leegyszerűsítve olyan termékek összessége, amelyeket egy központi szoftver segítségével irányíthatunk, és amelyek külön és egymással kommunikálva is alkalmasak arra, hogy előre meghatározott szabályok, időzítők vagy riasztások alapján automatikusan is működjenek.

Egy okosotthon rendszer alapkövét a világítástechnikai eszközök és a vezérelhető konnektorok alkotják, de számtalan más termék létezik: szenzorok, érzékelők, hangszórók, kapcsolók, biztonsági rendszerek, kamerák, termosztátok, légkondicionálók, légtisztítók és így tovább.

Egy okosotthon rendszer elsősorban kényelmesebbé teszi a mindennapoka azzal, hogy rengeteg folyamat automatizálható: az ébredés például kényelmesebb és komfortosabb, ha fokozatosan erősödő fényű és változó színhőmérsékletű lámpafény mellett történik (mintha épp felkelne a nap), de emellett a rendszereknek szerepe lehet az egészségesebb életmód kialakításában, a biztonságban (értesítést kaphatunk, ha valaki kinyitja az ajtót, miközben a tengerparton nyaralunk, stb.) vagy akár abban is, hogy az otthonunk energetikai szempontból hatékonyan működjék. Sőt, egy okosotthon rendszer nemcsak otthonról, hanem akár a távolból is irányítható (bekapcsolhatjuk például a fűtést, a bojlert vagy épp a légkondit, amikor hazaindulunk a telekről).

A Hama Smart Home okosotthon rendszer a kütyükből, valamint egy telefonos alkalmazásból áll. A rendszer minden tagja WiFi kapcsolat segítségével kommunikál, így nincs szükség központi egységre: elég, ha van egy megbízható WiFi hálózat otthon és egy Android vagy iOS-t használó telfefon/tablet. A Hama termékei a tuyaSmart platformot használják. A központi egység nélkülözése ellenére a felhő alapú kommunikáció lehetővé teszi, hogy az eszközöket távolról is irányítsuk, ellenőrizzük. Extra funkció az Amazon Alexa illetve Google Home vezérlés, amit a Hama okoskütyük többsége szintén támogat. Emellett arra is van lehetőség, hogy más gyártó termékeinek működését hangoljuk össze a Hama okoskütyük működésével, hiszen a rendszer minden eleme az univerzális IFTTT protokollal is együtt tud működni.

Hama Smart Home App

A Hama okoseszközeit a Hama Smart Home alkalmazáson keresztül lehet vezérelni. Az app elérhető a Play Store illetve az Appstore kínálatában is. Telepítése gyors és egyszerű. Tekintettel arra, hogy az eszközök felhőn keresztül is elérhetők, egy felhasználói fiókra is szükség lesz, amelyet pár perc alatt regisztrálhatunk.

Az alkalmazás három fő részből áll: ezekkel az otthoni eszközöket menedzselhetjük, jeleneteket készíthetünk, valamint módosíthatjuk a profilbeállításokat. Az eszközök hozzáadása csak néhány kattintás; de a pontos folyamat az adott okoskütyütől is függ. A párosítás történhet automatikusan is és úgy is, hogy egy listából kiválasztjuk, melyik eszközt szeretnénk hozzáadni a rendszerhez. Az új kütyünek adhatunk egy könnyen megjegyezhető nevet, és beállíthatjuk természetesen azt is, hogy az adott dolog melyik szobában található.

A rendszerhez hozzáadott eszközök a főképernyőn jelennek meg, egymás alatt. Kattintást után az adott eszközhöz elérhető összes opció látszik; egy lámpa esetén például a ki- és bekapcsolás mellett a színt, a színhőmérsékletet és a fényerőt is lehet módosítani, ha a lámpa támogatja. Mód van természetesen arra is, hogy a kütyükre szoba szerint szűrjünk, illetve arra is, hogy a lakás helyiségeit személyre szabjuk.

A jelenetek rész a lakásban található kütyük működésének összehangolására szolgál. Például a lámpatestek és a konnektorok működését köthetjük össze: ez az opció akkor hasznos, ha szeretnénk egy gombot a főképernyőre, amellyel egyszerre a nagyszoba mind a három lámpáját fel tudjuk kapcsolni. Természetesen lehet használni időzítőt is, így aki igazán kreatív, az estére akár naplementét, reggelre pedig napfelkeltét is beprogramozhat.

Igazán okos viszont a szabályok létrehozásával, azok számának bővülésével lesz a rendszer. Itt az okoskütyük egymás aktuális állapotának függvényében automatikusan végrehajtanak bizonyos feladatokat. Kérhetjük például, hogy amikor a mozgásérzékelő jelet ad, akkor felkapcsoljon az előszobai lámpa, a kamera töltse fel a videót, a sziréna jelezzen, és a telefonra értesítést is kapjunk. Ez persze csak egy példa, hisz a lehetőségek száma erősen függ attól, hogy milyen modulokból épül fel az otthoni rendszer.

A szabályoknál az ismétlődés gyakorisága mellett érvényességi periódust is beállíthatunk, az akciókat pedig nemcsak egy másik eszköz állapota válthatja ki, hanem a hőmérséklet, a páratartalom és az időjárás is. Illetve használhatunk időzítőt, valamint az egyes akciókat napfelkeltéhez és napnyugtához is igazíthatjuk.

A harmadik rész a profil testreszabására szolgál; ide érkeznek az értesítési üzenetek, valamint ez a rész azért is fontos, mert itt találhatók azok az instrukciók, amelyek segítségével a kütyüket az Amazon Alexa, a Google Assistant rendszerekhez, illetve IFTTT rendszerekhez is csatlakoztathatjuk.

Amint a fenti leírásból is látszik, a Hama alkalmazása rengeteg funkcióval bír; további előnye az egyszerű, átlátható kezelőfelület és az, hogy magyar nyelven is használható.