A Hama okosotthon rendszerébe kamerát vagy kamerákat is integrálhatunk; választani pedig három modell közül lehet, attól függően, hogy a kütyüt szobában vagy kültéren szeretnénk elhelyezni.

Az okosotthon rendszer építését a legtöbben konnektorral és kapcsolókkal kezdik, de aztán gyorsan megjelenik az igény arra is, hogy jó lenne kamerával bővíteni a rendszert. Ez persze logikus, hiszen egy kamera sok mindenre használható: megleshetjük vele például a kisgyermeket, hogy alszik-e a másik szobában, de komolyabb feladatkörben egy kamera biztonsági funkciót is elláthat.

A Hama Okos WiFi kamerát beltéri használatra tervezték; a kütyü több olyan dolgot is tud, ami egy okosotthon rendszernél hasznos lehet. Fordított csepp alakú kialakítása dizájnos, így az elhelyezésével nem lesz gond: bármilyen szobában tökéletesen bele tud simulni a berendezési tárgyak világába. Amint a Hama más okostermékei, úgy a kamera is WiFi hálózaton keresztül működik, de felhő támogatás is jár hozzá. Ennek megfelelően képe nemcsak az otthoni hálózatra csatlakozó telefonról követhető, hanem akár interneten keresztül is megnézhető. A kamerán hangszóró és mikrofon is van, hogy ne csak belehallgatni lehessen a történésekbe, hanem beszélni is lehessen azokhoz, akik a kamera túlsó oldalán tartózkodnak. Ez a funkció különösen hasznos akkor, ha a kamerát bébi monitorként vagy idős családtag megfigyelésére használjuk.

A kamera 1080p-s videókat készít, ezek tárolása alapesetben memóriakártyára történik, de szerény díj ellenében a felvételeket a készülék a felhőbe is tudja menteni. A nagylátószögű (110 fokos betekintéssel bíró) objektív ugyan nem halszem kategória, de pont elég arra, hogy a kamera egy átlagos szobát teljesen meg tudjon figyelni.

Ha biztonsági kameraként szeretnénk bevetni az eszközt, akkor egyrészt az éjjellátó funkció, másrészt pedig a mozgásérzékelés lesznek hasznosak – de utóbbi funkció akkor is bevethető, ha szeretnék az okosotthon rendszert például úgy konfigurálni, hogy este, hazaérkezéskor a lámpa automatikusan felkapcsoljon.

A fekete és fehér színben elérhető Okos kültéri WiFi kamera műszaki paraméterei tekintve nagyon hasonló jellemzőket mondhat magáénak (1080p-s felvétel, éjszakai üzemmód, 110 fokos látószög, kétirányú kommunikáció); a legfontosabb különbség az, hogy az elektronikát felkészítették extrém hőmérsékletekre is, a borítás pedig bírja a gyűrődést, hiszen a pornak és a víznek is ellenáll.

Az éjjellátó és mozgásérzékelés funkció mellett a kamera a hangot is érzékeli, így ehhez kapcsolódóan is állíthatunk be eseményt. A kamra felépítése egyébként praktikus: a tápkábelt hátul, a felfogatásnál lehet kivezetni, így az teljesen rejtve marad. A kommunikációhoz ez a két modell is WiFi adaptert használ.

Mindhárom kamerát a Hama Smart Solution alkalmazáson keresztül, felhő segítségével lehet kezelni és használni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kamera (és a Hama teljes okosotthon rendszere) központi egység nélkül működik. A termék kompatibilis az Amazon Alexa szolgáltatással és a Google Nesttel is, de ezek használatához – és a távoli eléréshez – internetkapcsolatra is szükség van. Az app segítségével természetesen nemcsak a kamera képét nézhetjük meg, hanem szabályokat is létrehozhatunk (mozgásra felkapcsol a lámpa, push üzenet érkezik a telefonra, megszólal a hangszóró, stb.)