A Hama többféle USB-C dokkolót is forgalmaz: a full extrás megoldástól kezdve a kompakt, hordozható hubok is a termékpaletta részét képezik.

Bevezető

Egyre többen döntenek úgy, hogy az asztali gépet notebookra cserélik; a háttérben kényelmi megfontolások vagy akár az is állhat, hogy a munkáltató ilyen masinát biztosít a távmunkához. A notebookokkal való munka sokszor tényleg kényelmesebb, azonban a hordozható gépeknek van egy komoly hátránya: szinte biztos, hogy nincs rajtuk elegendő mennyiségű és típusú csatlakozó. És ez nemcsak a hipermodern csodákra érvényes, amelyekről évek óta már az Ethernet is lemarad, hanem azokra a gépekre is, amelyek „dobozán” hely éppenséggel lenne hat vagy akár nyolc USB csatoló beépítésére is.

Az átlagos kép ma tehát úgy fest, hogy egy hordozható gépen kettő vagy három, esetleg négy USB foglalat található, amelyek közül egyet vagy kettőt Type-C, a többit pedig Type-A típusú csatlakozóval láttak el. Nem véletlen, hogy a kiegészítő gyártók, így a Hama szortimentje is több olyan elosztót tartalmaz, amely egyetlen USB csatlakozóból „állít elő” további USB portokat, illetve különféle egyéb interfészeket. A Hama termékpalettájáról több modellt is bemutatunk most, amelyekben közös, hogy mindegyik típus USB-C csatlakozóra illeszkedik – méretük és a kínált szolgáltatások alapján viszont akad közöttük főleg otthon, főleg az irodában vagy főleg utazás közben jól teljesítő változat.

Az USB Type-C csatlakozóról annyit, hogy nagyon jó választás a hubok számára, hiszen ez az interfész szinte minden új gépen megtalálható. Maga az USB szabvány egyébként egyébként elég régi. És nagyon elterjedt, hiszen a 2000-es évektől, a szabvány 2.0-s változatának megjelenésétől a gyártók ahol csak tudták, ezt használtál egyedi portok helyett. Az USB 2.0 még nem volt túl gyors, hiszen 480 Mbps-os tempója elméletben 60, a gyakorlatban 40-45 MB/s körüli tartós adatátvitelt tett lehetővé, de már erre a szabványra is terveztek olyan kiegészítőket, mint monitor, videodigitalizáló vagy akár elosztó (hub). Az USB jelenleg a 3.2-es szabványnál jár, amely akár 20 Gbps-os sávszélességet is biztosít – a Hama elosztói pedig a 3.2 Gen1 változatot támogatják, vagyis 625 MB/s-os elvi sebességre képesek.