A Hama egy új webkamerát jelentett be, amely több szempontból is érdekesebbnek ígérkezik társainál.

A legtöbb notebook ma már rendelkezik beépített webkamerával, azonban ezek a kütyük jó esetben is csak közepes minőséget nyújtanak. Ha valaki ennél többre vágyik, akkor a megoldást egy külső kamera beüzemelése jelentheti – éppen úgy, mint akkor, ha asztali géppel szeretnénk videohívásokat lebonyolítani. Videochatre számos esetben lehet szükség: például akkor, ha a család egyik tagja külföldre utazik, de akkor is, ha valaki otthonról dolgozik, mégis be szeretne csatlakozni az értekezletekre. Vagy streaminghez, játékokhoz is! Ebből a néhány példából is látszik, hogy a cél igazából mindegy: az viszont cseppet sem mellékes, hogy a másik fél milyen minőségben látja a mi arcunkat.

A Hama C-800 egy USB csatlakozóval felszerelt modell, amely illesztőprogram telepítése nélkül is tökéletesen működik bármilyen Windows vagy Mac OS operációs rendszert használó számítógéppel. 1,8 méter hosszú vezetékkel rendelkezik, így nemcsak a hordozható gépekkel könnyű használni, hanem akkor is kényelmesen elhelyezhető a monitoron, ha asztali gépet használunk, és az az asztal alá került. A kamera talpának kialakítása a vékony és vastagabb megjelenítőkhöz is remekül passzol, de az állvány akár arra is lehetőséget ad, hogy a kütyüt az asztalon helyezzük el.

Ami a technikai paramétereket illeti: igazából két dolog fontos. Az egyik a felbontás, amely QHD, azaz 2560×1440 pixel. Ez azt jelenti, hogy a kamerával akár fotókat is készíthetünk, nemcsak Full HD felbontású videókat. A másik fontos tulajdonság az automatikus fókusz, amely minden esetben borotvaéles képet, ezáltal tökéletes képminőséget garantál.

A Hama C-800 érdekes extra tulajdonsága az objektív körül elhelyezkedő LED-gyűrű, amelynek erős fénye akár teljesen sötét szobában is élvezhető felvételi minőséget tesz lehetővé. A gyűrű működése ráadásul testreszabható: nemcsak a fényerősség, hanem a színhőmérséklet is az egyéni ízlésünkhöz hangolható. A gyűrű automatikusan be- és kikapcsol, amikor a privát szféra védelmét szolgáló, mágneses védőkupakot levesszük az objektívről, vagy éppen ellenkezőleg, visszatesszük azt. A remek képminőség mellé jó hang is dukál, amelyet sztereo mikrofon biztosít.

A kényelmi extrák sorában az utolsó elem a távirányító, amely segítségével a zoom és a pan&scan funkció érhető el, valamint arra is lehetőség van, hogy a beszélgetés során a kamera képét vagy a mikrofont kikapcsoljuk.