Az idei karácsonyi szezonban ismét slágertéma lesz a tévé; Karácsonykor alapból több készülék fogy, most azonban a vásárlási kedvet fokozza az is, hogy a foci VB időpontja is az év utolsó két hónapjára esik. Ha új tévé vásárlását tervezed, és a készülék a falra fog kerülni, vásárolnod kell hozzá egy tartókonzolt is. A választék hatalmas, a pár ezer forintos modellektől kezdve full extrás típusokat is találsz, persze ezekért jóval többet kell fizetni. A kérdés az, hogy milyen funkciókra van szükséged; amellett persze, hogy a konzol tartja a tévét, előfordulhat, hogy azt is szeretnéd, ha a tartóval kis mértékben mozgatni is lehet a készüléket.

Ahogyan már említettük, a legegyszerűbb típusok ára pár ezer forinttól indul, ezek gyakorlatilag sima akasztóként funkcionálnak. Egy konzolt négy csavar segítségével fel kell erősítened a falra, az akasztók pedig, két-két csavarral, a tévére kerülnek. Nagyon elrontani nem lehet a dolgot, legfeljebb csak akkor, ha nem sikerül vízszintes helyzetben felfúrni a falra a tartó rész. Azonban az akasztók kialakítása minimális korrekciót enged, így tényleg nagyon kell igyekezned, ha el akarsz rontani valamit! Egyes modellek beépített vízszintezőt is tartalmaznak, ezek felszerelése valamivel egyszerűbb, mert nem kell külön vízmértékkel bajlódni. Két dologra kell figyelned: az egyik az, hogy a tartó teherbírása megfelelő legyen, valamint hogy a tévére kerülő részek semmiképp se lógjanak ki a tévé mögött.

Ha az alapfunkciók nem elegendők, és szükség van a készülék döntésére vagy forgatására, akkor egy vagy két kategóriával feljebb érdemes körülnézned. Természetesen a fentebb érvényes szempontokra ebben az esetben is figyelni kell; a teherbírás rendkívül fontos, egy olyan ajánlás, amit minden esetben be kell tartani. Sőt, a túlméretezés sem árt. Ráadásul, ha egy 25 kg-os tévéhez 50 kg-os teherbírással rendelkező állványt vásárolsz, azzal bebiztosíthatod magad a jövőre is; ha később új, nagyobb tévét vásárolsz, az állványt megtarthatod hozzá. A mozgatási lehetőségek között alap a dönthetőség, emellett forgathatóság is szóba jöhet, és az is, hogy a tévét fektetett helyzetből állítható helyzetbe forgasd el. Ez utóbbi nem túl gyakori, mert egy tévénél rendszerint nem szükséges ez a fajta helyzetváltoztatás. A faltól mért távolság változtatására viszont szintén van lehetőség egyes modelleknél, ami esetenként igen hasznos lehet. Például akkor, ha gyakran kell kábeleket dugdosni a tévé hátuljába, hiszen ilyen esetben a falra tapasztott tévénél szinte biztos, hogy nincs elég hely a fal és a tévé között ahhoz, hogy a kezünk is beférjen a kábellel együtt. A közép- és felsőkategóriás termékek között főleg abban van különbség, hogy milyenek a mozgatási lehetőségek, illetve hogy azt milyen megoldással érik el: a gázkaros tartók például kényelmes és könnyű, mégis fokozatmentes beállítást nyújtanak.