Szeretnél okosotthon rendszert építeni? Érdemes a lámpákkal és a konnektorokkal kezdened! Mutatjuk a Hama termékválasztékát.

Ha téged is vonz az okosotthonok világa, akkor valószínűleg elgondolkodtál már azon, hogyan lenne a legcélszerűbb elkezdeni egy kényelmesen használható, jól működő rendszer kiépítését. Nos, nem kell tovább törni a fejed ezen, hiszen a Hama okosotthon termékei minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, ami ideális alannyá teszi őket az első lépések megtételéhez. Kezdésnek érdemes pár mondatban áttekinteni, hogy a Hama milyen koncepció szerint fejleszti a kütyüit. A rendszer WiFi alapú, így már az könnyebbséget jelent, hogy nem kell központi egységet vásárolni – minden égő, konnektor és persze más, a termékpalettán megtalálható okoseszköz közvetlenül a WiFi routerre csatlakozik. Az eszközök vezérlése felhő alapon, akár távolról is menedzselhető, amihez alapesetben az okostelefonos alkalmazást, egészen pontosan a Hama Smart Home alkalmazást használhatod. De készült integráció Amazon Alexa és Google Home rendszerekhez is!

A Hama kínálatában többféle égő is megtalálható természetesen, amelyek E27-es, E14-es vagy GU10-is foglalathoz illeszkednek. A választék nem hatalmas, de minden foglalattípusnál megtalálható a (változtatható színhőmérsékletű) fehér fényű és színes égő is, valamint E27-es égőből létezik filament verzió is, az alábbiak szerint:
• E27-es égő: 10 watt, 806 lumen, RGB
• E27-es égő: 10 watt, 806 lumen, fehér (változtatható)
• E27-es filament égő: 7 watt, 806 lumen, 2700K
• E14-es égő: 5,5 watt, 470 lumen, RGB
• E14-es égő: 5,5 watt, 470 lumen, fehér (változtatható)
• GU10-es égő: 5,5 watt, 400 lumen, RGB
• GU10-es égő: 5,5 watt, 400 lumen, fehér (változtatható)

Ha a router bírja, akkor egy háztartásban tetszőleges számú égőt használhatsz. Ezeket egyenként vagy akár csoportba rendezve is vezérelheted, sőt bizonyos esetekben akár még konnektort is felvehetsz a csoportba, ha mondjuk a régi állólámpát is szeretnéd a mennyezetivel együtt kapcsolgatni. A vezérléshez nemcsak a telefont használhatod, hanem beállíthatsz időzítőt és különféle szabályokat is (például kapcsoljon fel az előszobai lámpa, amikor hazaérkeztünk).

Ha nemcsak az égőket szeretnéd lecserélni, hanem a teljes lámpát, akkor két modell közül választhatsz: a 30 cm-es átmérővel rendelkező, köralakú és a 27 cm-es oldalhosszúságú, négyzetalakú mennyezeti lámpák közül. Mindkettőben 24 darab 2200K-s és 24 darab 6500K-s LED dolgozik, így a színhőmérséklet is ebben a tartományban változtatható. A lámpák legnagyobb fényárama 1500 lumen, ezt 4000K-s színhőmérséklet esetén biztosítják.

Okoskonnektorból a Hama pillanatnyilag háromféle modellt forgalmaz. A 176573-as és 176575-ös modellek egyetlen eszköz vezérlésére alkalmasak, és teljesen ugyanúgy néznek ki – az appból ki- és bekapcsolhatók, de a működésük időzítő vagy visszaszámláló segítségével is vezérelhető, illetve más szenzorok adataihoz is köthetők. A 176575-ös modell extra funkciója, hogy fogyasztásmérő funkció is került bele, ami nemcsak arra jó, hogy az otthoni kütyük fogyasztását lemérd, hanem emellett még rugalmasabb vezérlést is biztosít. Maximális terhelhetőségük 3,7 kW.

A 176574-es konnektor pedig valójában egy elosztó, amelynek mind a négy konnektora együttesen, vagy akár egymástól függetlenül is irányítható a Hama Smart Home app segítségével. Ennek a típusnak is van persze extra funkciója: négy USB csatlakozó is került rá mobilok és már kütyük töltéséhez, ám sokkal hasznosabb az, hogy az összes hozzá csatlakoztatott eszköz védett a túlfeszültség ellen. Maximális terhelhetősége 2 kW.