A Hama kétféle kütyüt is kínál számodra, ha mindig tudni szeretnéd, hogy otthonodban jó minőségű-e a levegő.

Az első termék a 186425-ös számű Légminőség mérő, amely a szén-dioxid (CO2), a formaldehid (HCHO) és az illékony szerves vegyületek (TVOC) koncentrációját méri. Ezek olyan vegyületek, amelyek sajnos elég gyakran megtalálhatók egy lakás levegőjében kisebb-nagyobb koncentrációban – és amelyek a levegő minőségét komolyan befolyásolják. A levegő minőségére a lakásban tartózkodók száma mellett a beépített építőanyagok, a lakásban használt műanyagok, bútorok, festékek és légfrissítők is hatással vannak, valamint természetesen az összes olyan, főzéshez és fűtéshez használt készülék is, amely nyílt égéstérrel rendelkezik.

Jobb esetben csak kellemetlen szagot érezni, hosszú távon azonban ezek az anyagok az egészségre ártalmasak is lehetnek. Különösen igaz ez a széndioxidra (CO2), amely nagyon rövid idő, akár már néhány óra leforgása alatt koncentrációs zavarokat, fejfájást okozhat. A Hama légminőség érzékelője folyamatosan támpontot ad, és teszi mindezt úgy, hogy a laikusok számára nehezen értelmezhető koncentrációs értékek mellett egy, az azokból számok levegőminőség indexet (AQI) is jelez. Ezt bárki tudja értelmezni, hiszen az 1-es érték kiváló minőséget jelent, a 6-os pedig már olyan gyengét, amely az egészségre is ártalmas.

Az adatok egy hatalmas kijelzőre kerülnek, amit a szobán belül bárhonnak jól látni. Az érzékelő elsődlegesen hálózati áramforrásól működik, de a benne lévő, újratölthető akkumulátor segítségével a rövidebb áramszüneteket is át tudja „vészelni.

A másik termék a 186434-es Levegőminőség mérő, ez a biztonság szempontjából legfontosabb CO2 szintet méri, valamint a hőmérsékletet és a páratartalmat mutatja meg számodra. Már csak ezért is jóbb választás lehet otthonra, de emellett érdemes megemlíteni azt is, hogy a dizájnja is sokkal jobban passzol egy könyvespolcra.

A széndioxid szintjének mérése NDIR érzékelővel történik, a mért értéket pedig ppm-ben lehet leolvasni. Az eszköz pontos és megbízható adatokat szolgáltat, de az is fontos tulajdonsága, hogy a levegő minőségét színskála segítéségével is jelzi; így nem kell megjegyezni a határértékeket, és a számlapra pillantva azonnal látható, hogy az adott pillanatban megfelelő minőségű-e a levegő: zöld = JÓ, sárga = NORMÁL, piros = ROSSZ minőség. A piros szinthez, amely 1001 ppm értéknél kapcsol be, riasztás funkció is kapcsolódik, amely úgy lesz egyre intenzívebb, ahogy romlik a levegő minősége. Az eszköz ezzel figyelmeztet arra, hogy ideje szellőztetni! A riasztást mindig komolyan kell venni, mert a magas széndioxid szint nemcsak fejfájást és fáradtságot okoz, hanem rossz esetben akár halált is okozhat!

Fontos funkció, hogy a levegőminőség mérő képes tárolni a legjobb és legrosszabb mért értékeket is, így akár azt is ellenőrizhetjed, hogy nem volt-e valamilyen probléma otthon addig, amíg távol voltál.
A készülék elsősorban hálózati áramforrásról üzemel, de van benne egy újratölthető akkumulátor is, amely áramszünet esetén további 3-3,5 órányi működést tesz lehetővé – ezt elsősorban azért fontos, mert így a CO2 riasztás áramszünet esetén is működik.