Ezzel a routerrel egy olyan otthoni hálózatot hozhatsz létre, amely a gyors vezeték nélküli összeköttetés mellett kábelen is villámgyors kommunikációra képes.

A korábban bemutatott repeater után most egy olyan eszközt szeretnénk megismertetni veled, amely tökéletes és költséghatékony megoldást nyújt, ha egy átlagos méretű lakásban szeretnéd biztosítani az internetelérést kütyüid számára.

Az ideális otthoni útválasztó kis helyen elfér, nem fogyaszt sok áramot és mindent tud, amire egy családnak szüksége lehet. Megbújik a sarokban, és attól kezdve, hogy egyszer beállítod, többé egyáltalán nem kell foglalkozni vele. Pontosan ilyen a Cudy AC1200 Gigabit WiFi Mesh router is, vagy becenevén WR1300, amely egy kéttagú família nagyobb tudású tagja. Testvéréhez, a WR1200-hoz képest a legfontosabb különbség az, hogy gigabites LAN csatlakozókkal szerelték fel, azaz nemcsak vezeték nélkül, hanem Ethernet kábelen is képes gyorsan kommunikálni. Ez főleg akkor jelent előnyt, ha vannak olyan eszközeid, amelyeknél kritikus az adatelérés sebessége, de nem tartalmaznak WiFi adaptert. A legjobb példa erre a NAS, de a vezetékes kapcsolat akkor is hasznos, ha szeretnél pár eszközt tökéletesen stabil és mindig gyors csatlakozással összekötni.

A router fehér színű, mérete átlagos. Négy antennája van, kettő oldalt, kettő pedig hátul helyezkedik el. Valamennyi a WiFi hálózat kommunikációjában vesz részt. A hátlapon a már említett két antennán kívül négy gigabites Ethernet portot és egy szintén gigabites WAN portot találsz, utóbbi szolgál arra, hogy összekösd az internetszolgáltatótól kapott modemmel. Találsz itt még egy „reset” és egy „WPS” gombot. Az előlapra rengeteg visszajelző LED került, ezek zöld fénnyel mutatják a LAN1-4, WAN csatlakozók állapotát, valamint azt, hogy maga a router, a WPS funkció, a 2,4 és az 5 GHz-es hálózat be vannak-e kapcsolva. A router külső tápegységgel rendelkezik, amely természetesen a csomagolás része – a doboz pedig még egy Ethernet kábelt is tartalmaz.

Az Ethernet portok sebességéről más esett szó, arról még nem, hogy a WiFi mennyire gyors: nos az útválasztó 2,4 GHz-es frekvencián 300 Mbps-os tempóra képes, 5 GHz-en pedig ennek majdnem háromszorosát, 867 Mbps-ot tudja elérni elméletben. A két sáv természetesen akár egymással párhuzamosan is tud működni, így az összteljesítmény közel 1200 Mbps. A gyakorlatban persze sok minden befolyásolja, hogy mennyit lehet valóban kipréselni az eszközből; 2,4 GHz-en 120 Mbps, 5 GHz-en 3-400 Mbps körüli tempóra lehet számítani. Ez azért elég sok mindenre elég, a router akkor sem jön zavarba, ha egy négytagú családban mindenki egyszerre szeretne mondjuk streamelt filmet nézni. Az antennák pozíciója is befolyásolhatja a sebességet, szerencsére mind a négy jeladó (amelyek egyébként 5 dBi nyereséget biztosítanak) forgatható és dönthető is.

A router üzembe helyezése a legegyszerűbben úgy kivitelezhető, ha az általa létrehozott WiFi hálózat egyikére csatlakozol rá. A csatlakozáshoz szükséges adatok (SSID és jelszó) a router alsó részén található matricára vannak nyomtatva. A kezelőfelület a 192.168.10.1 címen érhető el, az alapértelmezett jelszó pedig az, hogy „admin” – ezt a kezdeti beállítások során feltétlenül meg kell változtatni. Az első használat során egy varázsló jelenik meg, amivel többek között az üzemmódot választhatod ki, valamint nevet és jelszót állíthatsz be a 2,4 és 5 GHz-es WiFi hálózatok számára. A router többféle szerepben használható:
• WiFi routerként,
• WiFi repeaterként,
• WiFi hozzáférési pontként,
• WISP routerként.
A repeater és a WISP mód között az alapvető különbség az, hogy utóbbi esetben a router egy második hálózatot hoz létre, amelyhez saját IP-címek tartoznak – ez a WAN port vezeték nélküli megfelelője tulajdonképpen. Fentiek mellett továbbá arra is van lehetőség, hogy ha van otthon más olyan termék, amely támogatja a Cudy Mesh hálózat létrehozását, akkor annak a WR1300 is része legyen.

A varázsló bezárását követően a router azonnal használatba vehető, de érdemes elidőzni kicsit az extra opcióknál. Az alapszolgáltatások listája teljes; a DHCP-szerver mellé tartozik például címfoglalás opció, és van MAC-szűrés, port átirányítás, valamint saját DNS-is beállíthatsz, ha szeretnél. A WiFi titkosítása alapból WPA2-PSK, ami jó. A biztonságot fokozandó, érdemes az UPnP-t és a WPS-t kikapcsolni, az okoskütyük és vendégek számára pedig vendég hálózatot tudsz létrehozni. A beépített VPN kliens funkció lehetővé teszi, hogy a routerrel egy VPN-szolgáltatáshoz kapcsolódj, a DDNS segítségével pedig lehet egy olyan webcímed, amelyen keresztül a routert mindig el lehet érni az interneten keresztül is.

A kényelmi funkciók között is vannak érdekességek! Például a szülői felügyelet modul, amit egyébként a Cudynál nem így hívnak, hanem simán csak domain szűrőként neveztek el. Van továbbá egy időzítő funkció is, amivel a WiFi kikapcsolható például éjszakára. Végül, de nem utolsó sorban a Cudy routereknél megszokott módon a TL069 modul segítségével biztosítható a távoli menedzsment funkció is, bár erre inkább vállalati környezetben lehet szükség, semmint otthon.
Mindemellett érdemes kiemelni még azt is, hogy a 128 MB RAM és a 16 MB-os belső tárhely elegendő tartalékot nyújt ahhoz, hogy a gyári helyett nyílt forráskódú szoftvert, az OpenWRT-t telepítsd fel – más gyártókkal ellentétben a Cudy ehhez a kérdéshez teljesen nyitottan áll hozzá, hiszen ez a lehetőség az eszköz leírásában is szerepel.