A P5 névre hallgató kütyü a prémium kategóriát képviseli, és azok számára készült, akik semmiben sem szeretnének kompromisszumot kötni.

A hálózati eszközöknél is létezik egy olyan szegmens, amelybe olyan termékek tartoznak, amelyek minden igényt képesek kielégíteni. A Cudy otthoni termékei között jelenleg a P5 jelenti a csúcsot, 5G kapcsolódási lehetőséggel és WiFi 6 szabvány támogatással.
Az eszköz a gyártótó megszokott, igényes csomagolásban érkezik. A dobozban nemcsak a router, és a tápegység, hanem egy hálózati kábel és négy antenna is helyet kapott. Ezek az antennák a mobil kapcsolatért felelősek; és pont az bennük az extra, hogy nem fix telepítésűek, hanem szabványos SMA csatlakozóra illeszkednek. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén könnyen lecserélhetők nagyobb nyereségű antennákra vagy akár kültéren elhelyezett antennákra is.

A router egy fekete téglalap alakú doboz, alul-felül nagyméretű szellőző rácsokkal, a megfelelő szellőzés biztosítása érdekében. Alul két csavarhely is található, amelyek akkor jöhetnek képbe, ha a P5-öt a falra vagy az asztal oldalára szeretnéd erősíteni. Az elhelyezésnél ilyenkor szabadon eldönthető, hogy az Ethernet csatlakozók vagy az állapotjelző LED-ek kerüljenek-e a felső részre. Ethernet csatlakozóból négy van; a Cudy P5 dedikált WAN portot nem kapott, de ha szükség van rá, akkor a 4-es számú Ethernet átkapcsolható ilyen üzemmódba is. Valamennyi csatlakozó gigabites. A routeren két fix antenna is található, ezek felelnek a WiFi összeköttetésért. Leszedni nem lehet őket, de természetesen forgatni igen, mégpedig a jelerősség optimalizálása érdekében.
A visszajelző LED-ek a működésről, az internetkapcsolatról, a WiFi hálózatról és a mobil hálózat jelerősségéről tájékoztatnak. Utóbbi kék, lila vagy piros színekkel jelzi az aktuális vételi minőséget, segítve ezzel a megfelelő pozíció megtalálását. A Cudy P5-re két nano-SIM foglalat, WPS gomb, Reset gomb és külön bekapcsoló gomb is került.

Belül igen erős hardver dolgozik: kétmagos, 1 GHz-es rendszerchip és 256 GB RAM gondoskodik a gyors kommunikációról. A router többféle üzemmódban is használható: a normál működés mellett hozzáférési pontként is beállíthatod, valamint ha van más Cudy Mesh-képes kütyü az otthonodban, akkor azzal vagy azokkal tandemben is működtethető.
Az általa biztosított WiFi természetesen a 6-os szabvány szerinti, amely az 5 GHz-es tartományban 2,4 Gbps-os, a 2,4 GHz-es tartományban pedig 600 Mbps-os sebességet biztosít, akár szimultán is. Valós körülmények között azért ennél alacsonyabb tempó realizálható, de az igaz, hogy egy áltagos lakásban a vezeték nélküli kapcsolat ezzel a routerrel könnyen felveszi a versenyt a gigabites vezetékes hálózat sebességével.

A router fontos extrája a két Nano SIM foglalat; segítségükkel két mobil internet szolgáltatáshoz is lehet csatlakozni, ezáltal pedig a egymásnak vagy akár a vezeték nélküli internet szolgáltatásnak redundancia biztosítható szolgáltatás kimaradás esetére. A Cudy P5 további előnye, hogy az erős rendszerchip az átlagosnál jóval több, a Cudy szerint négyszer több eszköz kezelésére képes – nálunk a tesztkörnyezetben negyven kliens csatlakozott hozzá, és sem a sebességgel, sem a megbízhatósággal nem volt gondunk. A sebesség akkor is teljesen rendben volt, ha egyszerre több eszközről ment a 4K streaming.

A routerhez való első csatlakozást követően egy varázsló vezet végig a kezdeti beállítás lépésein – ha megvagyunk, akkor érdemes még a belépési jelszót is megváltoztatni. A szoftverben rengeteg az extra funkció; a DHCP-szerver mellé tartozik például címfoglalási lehetőség és MAC-szűrés, van port átirányítás, valamint saját DNS is beállítható. Ha más eszközeid támogatják, a WiFi akár WPA3 titkosítással is használható, ezenkívül VPN-kliens és ZeroTier segíti a biztonságos kapcsolat felépítését távoli rendszerekkel. DDNS révén fix címed is lehet, a TL069 modul segítéségével pedig a biztonságos távoli menedzsment is megoldható.