Amikor egy nagyobb lakásban kell WiFi lefedettséget biztosítani, akkor a legjobb megoldást egy Mesh hálózat nyújtja.

Ezzel lényegében egy olyan hálózat építhető ki, amely több bázisállomást is használ – ez abban különbözik a hozzáférési pontokkal vagy extenderrel történő bővítéstől, hogy Mesh hálózat esetén a bázisállomások – vagy is a node-ok – egyenragú félként vesznek részt a kommunikációban. Egymás között is kommunikálnak, és a csatlakozó eszközöket gond nélkül tudják átadni egymásnak annak érdekében, hogy a jelerősség és a sebesség mindig optimális legyen. A Cudy M1800 segítségével pillanatok alatt felállíthatod saját Mesh hálózatod, és akár egy többszintes családi házat is „teleszórhatsz” a WiFi jellel.

A router a gyártótól megszokott, elegáns dobozban érkezik, amelyben kiszereléstől függően kettő vagy három egység található. Mindhez tartozik tápegység és Ethernet kábel. A node-ok pontosan ugyanúgy néznek ki, mindegy tehát, hogy melyik egység hova kerül. Nem túl meglepő módon a 360 fokos jelszóráshoz optimális hengeres formát használják, hiszen a belső antennákat (négy darabot) így lehet a legoptimálisabban elhelyezni. Alul és felül szellőzőrácsok biztosítják a légáramlást, a hűtés tehát passzív. A node-ok „első” részén a cudy felirat és egy V formájú LED nyújt némi visszajelzést, hátul pedig a két gigabites Ethernet port a legfontosabb kellék (reset gomb, WPS gomb és tápcsatlakozók vannak még itt), amivel gyors összeköttetés biztosítható például NAS vagy PC számára.

A Cudy M1800 rendszer támogatja a WiFi 6 szabványt, az 5 GHz-es sávon 1201 Mbps-, a 2,4 GHz-es sávon pedig 576 Mbps-os tempóra képes elméletben. A három egységen összesen hat LAN csatlakozó van, így hat eszköz számára vezetékes csatlakozás is biztosítható. A fent említett két frekvenciasávon az állomások párhuzamosan is tudnak kommunikálni, így a teljes sebesség 1800 Mbps körül alakul. Fontos tudni a Cudy termékeiről, hogy a Mesh hálózat nemcsak az M sorozatba tartozó termékekkel bővíthető, hanem a gyártó szinte minden routerét használhatod erre a célra.

Az M1800 a klasszikus routerek menürendszerét kapta meg, vagyis minden olyan szolgáltatást támogat, amit a normál átválasztók is – más gyártók termékeinél bevett gyakorlat, hogy minden az egyszerűségre és a kényelemre van kihegyezve. Ebből adódóan az első node-ot legegyszerűbben az általa létrehozott WiFi hálózatra csatlakozva konfigurálhatod. Ez a szokásos módon történik; a 192.168.10.1 címen elérhető kezelőfelületen az első belépéskor varázsló fogad, amelyen keresztül minden fontos opciót meg tudsz adni. Az M1800 WiFi mesh routerként, mesh hozzáférési pontként, WISP routerként és repeaterként használható. A további egységeket legegyszerűbben a WPS gomb segítségével csatlakoztathatod (ezt követően viszont a WPS-t érdemes kikapcsolni), de a folyamat a kezelőfelületről is indítható. Ilyenkor érdemes a visszajelző LED-et figyelni, amely színkódokkal jelzi, hogy megfelelő-e a jelerősség az adott helyen.

És, hogy mire elég a csomag? Optimális esetben egy node simán le tud fedni egy 100-150 négyzetméteres lakást, így a három egységgel jóval nagyobb területen, akár 500 négyzetméteren, vagy három szinten biztosítható a WiFi elérés. A gyakorlatban elérhető sebesség az eszközök távolságának és a lakás adottságainak függvénye, de jellemzően 400 Mbps körüli tempó érhető el a lakás bármely pontján, ami jónak számít.