Egy ügyes megoldással olyan régebbi, vagy vezeték nélküli (WiFi, BT) kommunikációra nem képes eszközök is integrálhatók az okosotthon rendszerbe, amire eddig talán nem is gondoltál!

Ma már szinte teljesen mindegy, hogy milyen háztartási eszközt vásárolsz, biztosan találni belőle olyat is a piacon, amely okos abban a tekintetben is, hogy nemcsak saját távirányítójával, hanem telefonról vagy okosotthon rendszer segítségével is lehet vezérelni. De mi a helyzet azokkal a kütyükkel, amik évek óta megbízhatóan működnek, és teljesen jól ellátják feladatukat – az egyetlen hibájuk az, hogy csak infrás távirányítóval vezérelhetők? A Hama új távirányítójának hála most már ezeket a termékeket is integrálhatod a rendszerbe!

A Smart IR távirányító (176639) egy apró, UFÓ-szerű eszköz, amit a polcon tudsz elhelyezni, és amely a WiFi-hálózaton keresztül csatlakozik a Hama Smart Home rendszerhez és az okosotthon irányításához használt telefonhoz. A „másik” oldalon a távirányító infrás oldala ál; a termék így a két „világ” között létesít összeköttetést. Hiszen az egész kütyü nem más, mint egy infra jeladó, amely bármilyen jelet képes kiadni – ezzel pedig minden olyan terméket tud irányítani, amihez IR-távirányító tartozik. Az eszköz az infra jelet 360 fokban sugározza, így a szobában tényleg bárhol elhelyezhető. Az egyetlen feltétel az, hogy a közelben legyen konnektor, de mivel a mellékelt tápegység USB-C csatlakozóban végződik, megoldás lehet az is, ha USB-s router vagy USB csatlakozóval rendelkező tévé, NAS vagy médialejátszó mellé kerül.

Az okos IR távirányítót éppen úgy lehet integrálni a Hama Smart Home rendszerbe, mint a gyártó korábbi termékeit; a felvételt követően pedig kezdődhet a betanítás. A készülék rengeteg gyártó annál is több termékét tudja kezelni, és természetesen nemcsak tévék, hanem médialejátszók, ventilátorok, redőnyök, légkondicionálók, stb. is szóba jöhetnek. A betanításra a Hama kétféle módot is kínál.

A termék saját adatbázisa több ezer készüléket tartalmaz, így jó eséllyel csak ki kell választani a megfelelő „kódtáblát”. Ha viszont nincsenek tökéletesen passzoló beállítások, akkor sincs probléma, mert a kütyü tanulni is tud, így az eredeti távirányítóval pár perc alatt minden parancsot át lehet vinni. Természetesen a távirányító többféle eszköz kezelésére is megtanítható, azt viszont észben kell tartani, hogy csak azokat tudja kezelni, amelyekre rá is lát.

A sikeres integrációt és betanítást követően az okos IR távirányító is az okosotthon közel teljes értékű részévé válik, így akár automatizmusokba is be lehet vonni azokat az eszközöket (például ha meleg van, kapcsoljon be a ventilátor vagy a klíma), amiket irányítani tud. Arra kell csak figyelni, hogy az infra kommunikáció egyirányú, így arról például nem lesz visszajelzés, hogy a tévé be van-e kapcsolva, vagy hogy a légkondicionáló milyen hőmérsékletre van beállítva.