A prémium billentyűzeteiről és egereiről ismert Rapoo ezúttal egy igazi kuriózumot dobott piacra: az UCK-6001 egy olyan kompakt klaviatúra, amely dokkolót is tartalmaz.

Asztali számítógép és notebook mellé egyaránt tökéletes választás ez a dokkolóval is felvértezett billentyűzet. A Rapoo UCK-6001 kompakt méretű, amelyet a gyártó numerikus részleg megspórolásán keresztül ért el – a fő egység teljes értékű, és ezt nemcsak a gombok száma, hanem mérete alapján is bátran állíthatjuk. Összesen 78 billentyű található rajta, és majdnem minden gomb teljes értékű: a két kivételt a kurzormozgató blokkban elhelyezkedő fel és le gombok jelentik, amelyek fél gomb magasságukkal ketten együtt foglalják el egy normális billentyű helyét. A kiosztás egyébként magyar, a klaviatúrával elérhető extrák közül pedig az F1-F12 gombokhoz rendelt multimédiás funkciókat érdemes kiemelni, amiket az Fn billentyűvel együtt tudunk aktiválni.

A billentyűzet kialakítása roppant igényes, a fedlap és az alsó rész például fémből van, a chicletes (szigetes) kialakítású gombokra pedig lézeres gravírozással vitték fel a szimbólumokat, így nem kell aggódni amiatt, hogy idővel elkopnak majd. Noha a gombok felszíne teljesen sík, az ergonómia így is első osztályú: a kategóriában hosszúnak számító leütési útnak és a határozott nyomáspontnak hála a gépelés hosszabb távon is kényelmes. Ez még úgy is igaz, hogy a Rapoo UCK-6001 lapos, felszíne hátrafelé is csak minimális mértékben emelkedik. A gombok háttérvilágítást is kaptak, így a billentyűzet sötétben is nagyon jól használható.

Elsőre meglepő lehet ugyanakkor, hogy a csatlakozás vezetékes – ráadásul a vezeték nincs is integrálva, mint más modelleknél, az USB-C kábelt külön kell csatlakoztatni. Hogy miért, arra a válasz roppant egyszerű: a klaviatúra nemcsak beviteli eszköz, hanem dokkoló is egyben, ezt a képességét pedig értelemszerűen csak akkor tudjuk kihasználni, ha közte és a PC/notebook között vezetékes a kapcsolat.

És, hogy miért hasznos a billentyűzetbe integrált dokkoló? Asztali gép esetén azért, mert a csatlakozókat könnyen elérhető közelségbe hozza, notebooknál pedig azért, mert a jellemzően szűkös port felhozatalt alaposan kibővíti. Merthogy a hátoldalán összesen három USB-C és két USB-A csatlakozót, egy HDMI 2.0 kimenetet (akár 4K@60fps), SD és microSD-kártyaolvasót, jobb oldalt pedig egy jack csatlakozót találunk. Valamennyi USB-csatlakozó 3.0 szabvány szerint, azaz akár 5 Gbps-os sebességgel tud működni. Az USB-A csatlakozók az elvárható módon használhatók, az USB-C dugaszok leosztása viszont kicsit trükkös. Az egyik USB-C a számítógéppel való kapcsolattartása szolgál, ez eddig tiszta sor. A másik kettő közül az egyik amellett, hogy normál perifériák csatlakoztatására is alkalmas, egyúttal monitorcsatlakozóként is szolgál, míg a harmadik USB-C eszközöket nem, csak töltőket fogad, azokat viszont PD-szabvány szerint akár 100 wattos teljesítménnyel is. Ez pedig azért jó, mert így a billentyűzeten keresztül tölthető az a notebook is, amihez éppen csatlakozik. Természetesen az USB-A és USB-C csatlakozókba illesztett más eszközök töltése is működik, de esetükben be kell érni 7,5 wattos maximális teljesítménnyel.

A billentyűzet illesztőprogramok nélkül is használható a legtöbb operációs rendszer alatt (beleértve nemcsak a Windows és macOS rendszereket, hanem az Androidot, az iOS-t és a Chrome OS-t is). Mérete 296×128×13 mm, tömege pedig mindössze 364 gramm, így ha el szeretnéd vinni valahova, akkor a táskában szinte észre sem fogod venni a notebook mellett! Arról pedig, hogy a kütyü ilyenkor sem fog összekarcolódni, a csomagolásban mellékelt puha tok gondoskodik.