2020. október 28., 08:00

A Jabra a nyáron több vezeték nélküli fülhallgatót is piacra dobott, közülük az egyik modell, a 75t most érdekes frissítést kapott.

Nem ritka, hogy a gyártók firmware frissítéssel fejlesztik termékeiket, azonban az ilyen módosítások a legtöbbször csak a biztonsági és stabilitási problémákat szokták orvosolni – nagyon ritka, hogy egy új vezérlőszoftver a termék funkcionalitását komolyan érintő fejlesztést is tartalmaz. A Jabra Elite 75t sorozat esetében viszont most pontosan ez történt: a fülhallgatóhoz kiadott legújabb firmware telepítése után az aktív zajszűrés funkció is elérhetővé válik, ami alapjaiban változtatja meg a kütyü használhatóságát. Mostantól nemcsak a szilikonpárnák jelentik az egyetlen (ráadásul mechanikus) akadályt a környezeti hangok és a dobhártyánk között, hanem az elektronika is minden tőle telhetőt megtesz ahhoz, hogy tökéletes csendben élvezhessük kedvenc zenéinket.

Az aktív zajszűrés funkció remekül csökkenti a monoton hangokat, így például a repülőgép hajtóműveinek vagy az autók motorjának a zaját, így sokkal komfortosabb, sokkal élvezetesebb élményt jelent használata. A funkció természetesen a meglévők mellé érkezik és kikapcsolható, így az aktív zajszűrés mellett továbbra is használható a környezeti mód, amikor is az elektronika nem a környezeti zajok eltüntetéséről godoskodik, hanem arról, hogy tökéletesen halljunk mindent, ami körülöttünk zajlik. Azt fontos még tudni, hogy mivek az aktív zajszűrés az elektronikát fokozottan használja, ezért a fogyasztást valamelyest nő, így a kiváló, 28 órás rendelkezésre állási idő valamelyest, kb 15%-kal csökken.

A fülhallgató páros, vagyis a Jabra Elite 75 és Elite active 75t egyéb képességei nem változtak, természetesen. A Jabra Elite active 75t modern külsővel rendelkezik, és jár mellé természetesen egy tok is. Ez a füleshez passzoló színben, elegáns formával készül. A tok egyrészt védelmet ad a fülhallgatónak, másrészt pedig a töltésre is ez a kiegészítő szolgál. Ahogyan az lenni szokott, a tok maga is rendelkezik saját akkuval, hogy menet közben is tudjuk tölteni a füleseket; a benne lévő akkut USB-C kábel segítségével lehet feltölteni.

Az Elite active 75t a kategóriában a nagyobb és nehezebb kütyük közé tartozik, de természetesen formája miatt tökéletesen illeszkedik a fülbe, és tökéletesen stabil is: kocogás, futás vagy kondizás közben sem esik ki a helyéről. A nagyobb méret egyébként így is csak 5,5 grammot jelent oldalanként. Ennek a tömegnek elég tetemes részét ráadásul az akku teszi ki, így üzemidő terén a Jabra 75t rendesen odacsap a konkurenseknek. Egyetlen töltéssel a teljesen vezetékmentes kialakítás ellenére is 7,5 órányi üzemidő érhető el, ami nagyon jónak számít! Főleg, hogy ezt az üzemidőt a tok segítségével 28 órára lehet nyújtani – az aktív zajszűrés használatával némiképp mindkét érték csökken. A fülesek a tokban viszont gyorsan magukra találnak: 15 percnyi „bezártság” elég ahhoz, hogy újabb 60 percen keresztül lehessen hallgatni a zenét!

A vezeték nélküli kialakítás ellenére a bal és jobb oldali fülhallgatóra is került egy-egy megnyomható gomb, így nemcsak a telefonon keresztül lehet állítani – például – a hangerőt. A gombokkal minden fontos funkció elérhető: szimpla vagy dupla megnyomással illetve nyomva tartással a zene megállítása és elindítása, a zeneszámok közötti léptetés, hangerő választása, a digitális hangasszisztens szolgáltatás vagy az aktív zajszűrés/áthallás mód és a hívások teljes körű kezelése is lebonyolítható.

A Bluetooth 5.0 kapcsolat garancia a stabil összeköttetésre és a kiváló hangminőségre is – emellett lehetővé teszi azt is, hogy a készüléket egyszerre nyolc eszközzel párosítsuk, kettővel pedig aktív kapcsolatot is fenntartsunk. A hangminőségre nem lehet panasz: a szilikon párnácskák passzív zajszűrő funkciót látnak el (a csomagban háromféle méretű párnácskák vannak), a hallójáratos kialakítás révén pedig a mély hangok is teltek, erősek. A fülhallgató ráadásul egy igazi csemegét is kínál; az okostelefonra letölthető Jabra Sound+ alkalmazás segítségével mindenki egyedi hangzást állíthat be magának. A My Sound funkció az app, a fülhallgató, egy rövid teszt és néhány adat (nem, életkor) bekérésével testreszabja a hangzásvilágot.

Ezzel az ügyes megoldással nemcsak azt lehet biztosítani, hogy mindkét fülben pontosan ugyanolyan hangosan szóljon a zene, hanem megoldható az is, hogy az elektronika az életkori sajátosságok alapján a hallás jellemző változásának megfelelően korrigálja a magas és mély hangok egymáshoz mért erősségét is. A Jabra Sound+ alkalmazás működését az alábbi videó szemlélteti. Összességében azt mondhatjuk, hogy zenehallgatásra a Jabra Elite 75t az egyik legjobb kütyü jelenleg a piacon.

Már a passzív zajszűrés is elég hatékony, a Jabra azonban a 75t sorozatot egy firmware frissítéssel megtanította aktív zajszűrésre is, így a túl erős környezeti hangokat szépen csökkenthetjük, optimális esetben pedig akár teljesen ki is szűrhetjük a nyugodt zenehallgatás vagy filmezés érdekében. Persze ha az a cél, hogy halljuk a kinti hangokat, például azért, mert éppen beszélünk valakivel, akkor elég csak megnyomni a bal oldali gombot, és a mikrofonokon keresztül máris minden külső hang eljut a fülbe. A fülhallgató másik fontos extrája, hogy támogatja a hangasszisztens szolgáltatásokat is – a telefon beépített rendszere helyett pedig akár az Amazon Alexa is beállítható rajta alapértelmezettként.
A hívások minősége is teljesen rendben van, a mikrofonok érzékenységéből adódóan mindkét fél tisztán hallja a másikat.

A Jabra Elite active 75t – a gyártó szokásának megfelelően – sima verzióban (nem „active” verzióban) is létezik, amely annyiban tud csak kevesebbet, hogy tokozása nem IP57-es, hanem csak IP55-ös minősítésű. Vagyis nem vízálló, hanem csak nedvességtűrő, így arra nem alkalmas például, hogy az esőben fussunk vele. A Jabra Elite active 75t és Elite 75t mellé járó tok nemcsak jól néz ki, hanem minden tekintetben elegáns megoldást használ: fedele és a fülhallgatók rögzítése is mágneses például.