Javában zajlik a nyár, a rekkenő hőség ellenére sokan kelnek útra, hogy megérdemelt szabadságukat töltsék, és kipihenjék az év során szerzett fáradalmakat. Összegyűjtöttük azokat a kütyüket, amelyek segíthetnek a gondtalan időtöltésben.

1. Gyorstöltő

Energiából sosem elég, és mivel ma már jellemzően nemcsak egy, hanem több kütyü is van mindenkinél, egyáltalán nem mindegy, hogy azokat mennyi idő alatt tudod feltölteni. A Hama 201630-as hálózati töltő állomása öt csatlakozóval rendelkezik, ezért egyszerre akár öt eszközt is tud kezelni amellett, hogy USB-C csatlakozóval támogatja a Power Delivery gyorstöltés szabványt, az egyik USB-A aljzat pedig QuickCharge 3.0 kompatibilis. Mindkét esetben 18 watt a legnagyobb teljesítmény, amivel tölteni tud – ha pedig az összes csatlakozót egyszerre használod, akkor a töltő 51 wattot tud kipréselni magából.

További előnye, hogy a világ minden országában használhatod, hiszen nemcsak 230 voltos, hanem akár 110 voltos hálózaton is működik. Persze ha olyan helyre mész, ahol nem a Magyarországon is használt fali aljzatokat használják, akkor szükség lehet a Hama egyik utazóadapterére is – ezekről pár hete írtunk, a teljes választékot ebben a cikkben mutattuk be.

2. Powerbank

Ha te is inkább az aktív kikapcsolódás híve vagy, akkor a nyaralást is jó eséllyel úgy töltöd, hogy reggeltől estig barangolsz a hegyekben vagy járod a várost. Érdemes ezért magaddal vinni egy USB-s akkumulátort is, hogy a telefonod biztosan kibírja a nap végéig: ha navigálsz vele, a nevezetességekről infókat húzol le a netről és még fotózol is, az bizony gyorsan meríti a készüléket! Nincs viszont olyan hosszú nap, amely során a Hama Supreme 24HD akkumulátora ne tudna elkísérni: 24000 mAh kapacitásával és három csatlakozójával ez a mobil töltő igazi szörnyeteg.

Egy átlagos telefont minimum négyszer tudsz feltölteni vele, de természetesen használhatod akár fényképezőgéphez vagy GoPróhoz is. Hatalmas kapacitása akkor is jól jön, ha repülőgéppel utazol, mert így a tablet is biztos, hogy végig bírja majd az utat filmekkel.

3. Bluetooth fülhallgató

Ha még nincs, jó ötlet a nyaralásra időzíteni egy Bluetooth fülhallgató beszerzését is. A Hama Freedom Buddy többféle színben elérhető (fekete, fehér, lila, bézs és zöld), hogy biztosan passzoljon a stílusodhoz. Ez a 40 grammos apróság feltöltésenként akár 7 órányi zenehallgatást is lehetővé tesz, tokja pedig elegendő energiát tárol ahhoz, hogy további három alkalommal teljesen feltöltsd a párost.

A fülhallgató – a háromféle méretet tartalmazó szilikonpárna szettnek hála – tökéletesen illeszkedik bárki fülébe, és kiváló hangminőséget nyújt. Utóbbira garancia az A2DP és az SPP V1.2 profilok támogatása. Természetesen nemcsak zenehallgatáshoz vagy filmnézéshez ideális, hanem headsetként is megállja a helyét, ebben az esetben egyhetes készenléti és 5 órányi beszélgetési idővel számolhatsz.

4. Extra tárhely

Ha a telefonnal fotókat is készítesz, akkor gyorsan megtelik a tárhely – főleg ha 4K-s videókat is készítesz melléjük. De a tableten is könnyen kifogyhatsz a helyből, ha filmekkel is bespájzolnál az útra vagy az esős napokra. A telefonok egy részénél ilyenkor megoldás a memóriakártya használata, de sok prémiumkategóriás modellnél erre nincs lehetőség – ilyenkor egy külső adathordozóra lesz szükséged. A Hama Luxe termékcsaládot ajánljuk: az iXpand Flash Drive Luxe USB-C és Lightning csatlakozóval rendelkezik, a Dual Drive Luxe-ot pedig USB-C és USB-A csatlakozóval látták el.

Előbbit akkor válaszd, ha almás telefonod és tableted van, utóbbi pedig Android rendszert használó telefonok és táblagépek mellé remek társ. Az iXpand 64, 128 és 256 GB-os mérteben érhető el, a Dual Drive szériában viszont felfelé mozdulva akár 512 GB és 1 TB is választható. Mindkét sorozat előnye, hogy közvetlenül a telefonhoz is hozzá lehet őket csatlakoztatni, amely rendkívül kényelmes használatot eredményez.

5. Környezetbarát táskák és tokok

A Hama Terra sorozatba tartozó kiegészítőinek egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy környezetbarát módon készülnek, hiszen olyan fonalból állítják elő őket, amelyek a feldolgozás előtt PET-palacként kezdték pályafutásukat. A kínálatban többféle fotós táska, valamint egy olyan tok is megtalálható, amely táblagépekhez ideális. A tablet tokok friss termékek egyébként, épp a napokban írtunk róluk.

Ha fényképezőgéphez szeretnél táskát, akkor négyféle modell közül választhatsz attól függően, hogy a kamera mellé hány darab és milyen méretű objektívet szeretnél még betenni, illetve persze attól is, hogy milyen formátumban gondolkodsz. Az akár a bőrönd húzókájára is felakasztható három darab, klasszikus fotós táska mellett a kínálatban szerepel egy profi fotós hátizsák is. Ez jóval nagyobb, hiszen nemcsak a fényképezőgép és egy extra objektív fér el benne, hanem rengeteg más kiegészítő, akár notebook vagy tablet is.

A fényképezőgéphez a könnyű hozzáférhetőséget az oldalsó zsebek biztosítják, míg a fő rekeszben a nagyobb méretű kiegészítőket helyezheted el (amint már említettük, egy 13-14 colos kijelzővel szerelt ultrabook számára is van itt elegendő hely). Az apró tartozékok tárolására valamennyi típusnál előlapi, cipzárral zárható zseb szolgál.

6. Zenei segéd az autóban

Ha az autód fejegysége és a hangszórók jó minőségűek, de nincs se Bluetooth, se MP3 támogatás, akkor jó megoldás lehet egy FM-jeladó, amelynek a lényege az, hogy a digitális formátumban érkező jelet analóg rádióhullámmá alakítja, amit aztán az autórádióval könnyen befoghatsz. A kategórián belül a Hama 14165-ös transzmitter nagyon jó választás, hiszen a Bluetooth csatlakozás lehetősége mellett USB-s adathordozóról és microSD-kártyáról is tud MP3 fájlokat lejátszani, ezenkívül pedig jack bemenete is van, ha a tabletet vagy telefont így szeretnéd rádugni.

Szivargyújtó csatlakozóba illeszkedik, így tápellátása folyamatosan biztosított. Extra funkció benne, hogy a rajta lévő USB-csatlakozók nemcsak adathordozó fogadására alkalmasak, hanem arra is jók, hogy a telefont töltsd vele – akár gyorstöltéssel is, hiszen a QuickCharge szabvány is támogatott.

7. Egy strapabíró hangszóró

A szálláshelyen bármikor kialakulhat egy instant parti, ha pedig szakad az eső, könnyen előkerülhet a tablet vagy a notebook egy film erejéig. Mind a két esetben szükséged lesz egy jó minőségű hangszóróra; a fekete és fehér színben egyaránt kapható Hama Twin 2.0-nál jobb partnert pedig nem is kívánhatnál.

Ez egy olyan hangszóró, ami valójában kettő: középen szétszedhető, ilyenkor a 20 wattos összteljesítmény helyett kétszer 10 wattos szatelliteket kapsz, valódi sztereó hanghatással. A kütyüt akár még a strandra vagy a medence partjára is magaddal viheted, hiszen bírja a vizet is. Az extrákért cserébe annyi kompromisszumot kell kötnöd, hogy az üzemidő – sztereo módban – feltöltésenként csak hat óra.

+1. Védd az otthonod is

Elsőre kicsit furcsa lehet egy utazási kiegészítőket ajánló cikkben egy helyhez kötött biztonsági kamerát is bemutatni, pedig ha jobban belegondolsz, akkor egy olyan termékről van szó, amely jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a nyaralással töltött kevéske időt gondtalanul tölthesd el. Hiszen ha van otthon egy ilyen kütyü, akkor biztos lehetsz abban, hogy értesülsz az esetleges otthoni rendkívüli történésekről. A Hama 176615-ös modellje ráadásul különleges, hiszen tápellátását egy napelem-akkumulátor duó biztosítja, amelynek hála nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is bárhol elhelyezheted: a szoba konnektormentes sarkában vagy az IP65-ös vízállóságot biztosító tokkal együtt a kert végében is, ha úgy tetszik.

A kütyü WiFi kapcsolat és felhő segítségével érhető el, a telefonra letölthető okosotthon alkalmazással (Hama Smart Home) pedig természetesen bármikor csatlakozhatsz rá. Ilyenkor nemcsak a képet látod, hanem van hang is, sőt a beépített hangszóró azt is lehetővé teszi, hogy beszélgess azzal, aki a kamera látókörébe került. A kütyü riasztás funkcióval is rendelkezik, így képes például szólni akkor, ha mozgást érzékel. Egyébként a Hama más okoseszközeivel közösen is működik, de ez már egy másik történet.