A Hama okosotthon rendszere egyre csak bővül, most három olyan új izzó érkezett, amelyek a Matter szabványt is támogatják.

A Hama termékpalettáján régóta megtalálhatók az E27-es, E14-es és GU10-es foglalatba illeszkedő okosizzók, most pedig újabb modellekkel bővül a termékpaletta: mind a három foglalathoz bemutatkozott ugyanis egy-egy olyan új típus, amely Matter hálózathoz is tud csatlakozni.

De mi az a Matter? Nos, egy olyan új szabvány, amely segíthet abban, hogy különböző gyártók termékeit párosítsuk, akár még olyan esetben is, ha nem ugyanazt az interfészt használják a kommunikációhoz. Egy példa: a Philips Hue rendszer az eszközökkel ZigBee szabvány szerint kommunikál, a WiFi-t sokáig csak a telefonos appal való összeköttetéshez használta. Viszont amióta támogatja a Mattert, összehozható – például – WiFi-s eszközökkel is.

A Matter ráadásul a párosítási folyamatot is egyszerűbbé teszi, hiszen egyetlen, a termék dobozán található QR-kód beolvasására van szükség csupán, de ez most mellékes. A Hamának egyébként nem ez a három izzója jelenti az első olyan termékeket, amelyek Matter hálózaton is működnek: korábban bemutatkozott már a 176638-as számú okoskonnektor is, amely szintén rendelkezik ezzel a képességgel.

Az E27-es izzó fényárama 806 lumen, az E14-es izzó 470 lumenes, a GU10-es izzó pedig 420 lumenes. Mind a három termék RGB-s, azaz nemcsak a fehér fény színhőmérsékletét lehet állítani, hanem lehetőség van arra is, hogy bármilyen színt válasszunk – pirosat, lilát, zöldet, sárgát, amit csak szeretnénk. Természetesen a korábbi okosizzókhoz hasonlóan az újdonságok is WiFi segítségével kommunikálnak, a vezérléshez ebből adódóan elsősorban a Hama Smart Home alkalmazást, azon belül pedig egyedi irányítást vagy csoportos parancsot, illetve jeleneteket használhatunk.

A Matter szabvány révén azonban más hubok is tudják az egőket kezelni – a csatlakozáshoz szükséges QR-kódot pedig a Hama saját alkalmazásán belül vagy a csomagoláson tudjuk megnézni. További extra, hogy mind a három okosizzó vezérelhető hangutasítással is, ha van kéznél Amazon Alexa vagy Google Assistant digitális asszisztens. A Matter technológia támogatását leszámítva az izzók egyébként pontosan ugyanazokat a jellemzőket tudják felmutatni, mint a korábbi változatok.