Tippek és ötletek arra, hogy mit tudsz kezdeni pár okoségővel, konnektorral vagy éppen WiFi kamerával.

Rengeteget olvasni manapság arról, hogy egy okosotthon mennyire meg tudja könnyíteni az életünket. Ennek ellenére – és tegyük hozzá, hogy teljesen érthető módon – a legtöbb felhasználó legfeljebb a jéghegy csúcsát látja, és csak az alapfeladatokra gondol. Pedig egy jól megtervezett okosotthon rendszerben ennél sokkal több van. Ebben a cikkben szeretnénk pár ötletet adni. A bejegyzésben alapvetően a Hama termékeire koncentrálunk, de tudni kell, hogy a Smart Home platform az IFTTT rendszert is támogatja, így rengeteg más gyártó termékével is összeköthető, működése pedig összehangolható.

1. Rend(szer) a lelke mindennek

A Hama okosotthon termékei WiFi kapcsolat segítségével működnek, a vezérlés pedig felhő alapú. Ennek legnagyobb előnye az, hogy az okoskütyük irányítása nemcsak otthonról, hanem a világ bármely pontjáról is működik – cserébe viszont internetkapcsolat is szükséges ahhoz, hogy az eszközök rendeltetésüknek megfelelően tegyék a dolgukat. Ha okosotthont építesz, akkor a legfontosabb tanácsunk az, hogy ne eszközökben, hanem rendszerben gondolkodj. Azaz ne csak arra koncentrálj, hogy egy-egy Hama okosotthon kütyü mire képes, hanem arra, hogyan tudnak az eszközeid együttműködni.

2. Lámpák és égők

Ez az a két termékkategória, valamint az okoskonnektorok, amivel a legtöbben kezdik – és ez nem véletlen. Egy okoségőt pillanatok kérdése beépíteni a klasszikus égő (kompakt fénycső vagy akár izzó) helyére, az okoskonnektor pedig bármilyen meglévő konnektorba bedugható. Ezek olyan termékek, amiket bárki be tud szerelni magának otthon. Az alapfunkció az égők és a konnektor esetében is az, hogy telefonról lehet be- és kikapcsolni őket, de ha itt megállna a tudomány, akkor a váltás szinte teljesen kidobott pénz lenne.

Az égőket és a konnektorokat a Hama alkalmazásban lehet csoportosítani (akár vegyesen, tehát égők és konnektorok is kerülhetnek ugyanabba a csoportba), így közösen, egyetlen gombnyomással vezérelhető valamennyi tag. Az égőknél alapfunkció a fényerő beállítása, a középkategóriában a fehér fény színhőmérséklete is állítható, a prémium kategóriában pedig bármilyen szín kiválasztására van lehetőség.

Pár napig jól el is lehet szórakozni az állítgatással, de az okosotthon lényege az, hogy automatizálva, szabályrendszer alapján is tud működni. Már akkor is számtalan ötlet adódik, ha csak égőkben gondolkodsz:
- Reggel az ébredést a fokozatosan növekvő fényerő komfortosabbá teheti.
- Este ennek ellentéteként: a fokozatosan csökkenő fényerő segít ellazulni és elaludni
- A fehér fény színhőmérsékletét beállíthatod automatikusan is például úgy, hogy naplemente után meleg fehér fénnyel, világosban viszont hideg fehér fénnyel világítson a lámpa, amikor felkapcsolod. Előbbi a pihenéshez jobb választás, utóbbi viszont segít a koncentrációban munka közben.
- Az égő a gyerekszobában használható akár arra is, hogy segítse a gyermeket abban, hogy betartsa a megbeszélt szabályokat, gondolunk itt arra, hogy a vacsoraidőt, a fürdés vagy az alvás idejét különböző színekkel vagy villogással jelezheted.
- Amikor pedig nem vagy otthon, véletlenszerű kapcsolgatással imitálhatod a jelenlétet, eltántorítva ezzel az esetlegesen a környéken ólálkodó betörőket.

3. Okoskonnektorok

Egy okoskonnektor elsősorban arra jó, hogy már meglévő, buta eszközöket vezérelj rajta keresztül – például egy állólámpát vagy akár a bojlert. Egy okoskonnektor nagyon jó szolgálatot tehet egy nehezen elérhető dugalj esetében is, vagy akár a router újraindításában, ha az mondjuk a szekrény mélyére került. De aki igazán kreatívan gondolkodik, az egészen szokatlan megoldásokat is találhat: például az elektromos garázsajtó vezérlése is ráköthető az okoskonnektorra, így az éjszakára áramtalanítható, esélyt sem adva a betörőknek ezzel. De egy okoskonnektorral automatizálható például a kávégép vagy az elektromos főzőedény is, így reggel friss kávé illatára ébredhetsz, este pedig ínycsiklandozó vacsora várhat a lakásban. És a dolog működik akár az elektromos radiátorral is; ha fél órával hazaérkezés előtt bekapcsolod, kellemes meleg lesz, mire hazaérsz. Ha van egy okoshőmérőd a lakásban, még azt is beállíthatod, hogy csak akkor kapcsoljon be a fűtés, ha 22 foknál alacsonyabb a hőmérséklet. A konnektoros vezérlés járulékos előnye még, hogy ha reggel munkába menet nem vagy biztos abban, hogy kikapcsoltad-e az elektromos fűtőtestet, akkor távolról ellenőrizheted azt, és szükség esetén be is avatkozhatsz. A Hama ráadásul nemcsak beltéri, hanem kültéri konnektort is forgalmaz, így akár a kerti világítás vagy az öntözőrendszer vezérlését is meg lehet oldani „okosban” – előbbi célra van egyébként direkt kertbe tervezett LED-es okoslámpa is a Hama kínálatában.

A picit drágább okoskonnektorok arra is képesek, hogy mérjék a fogyasztást, ami további előnyökkel kecsegtet. Ha például a mosógépet vagy mosogatógépet kötöd rá egy fogyasztásmérős okoskonnektorra, akkor a fogyasztás változásából kiderül, ha végzett a program. A Hama rendszere ilyenkor üzenetet tud küldeni telefonra, vagy ha az jobban tetszik, akkor a lakásban lévő bármelyik égőn keresztül villogással vagy színkóddal is tud jelezni.

4. Szenzorok, automatizáció

Ha automatizálni szeretnéd az égők vagy konnektorok működését, akkor arra többféle lehetőség is van. Az app natív módon tudja, hogy mikor van napfelkelte és napnyugta, ezenkívül egy általános külső hőmérséklet adattal is szolgál. De természetesen sokkal több opció van akkor, ha még több okoskütyüt vonsz be a rendszerbe, és összekapcsolod őket egymással. Itt főleg a nyitásérzékelőre, valamint a mozgásérzékelőkre kell gondolni. A nyitásérzékelőt elhelyezheted a bejárati ajtón, a beltéri ajtókon vagy akár az ablakokon is, a mozgásérzékelőt pedig rendeltetésének megfelelően bárhol, ahol kényelmes.

Konzervatív gondolkodás mellett beállíthatod például az alábbi szabályokat: ha nyílik a bejárati ajtó, akkor felkapcsolhat a lámpa az előszobában. Ha este kinyitod az ablakot, a konyhában, akkor viszont lekapcsol a lámpa, hogy a szúnyogok és más rovarok lehetőleg kint maradjanak. Ugyanígy: ha kinyitod az ablakot, télen kikapcsolhat a fűtés, nyáron pedig a légkondi, hogy ne az utcát fűtsd vagy hűtsd. Kisgyermekes szülők a gyerekszoba ajtaját is „levédhetik”; ha este kinyílik az ajtó, akkor villanhat például egyet a lámpa a hálóban, így nem lesz bombameglepetés, ha a csemete egyszercsak betoppan az éjszaka kellős közepén. Vagy ami még fontosabb: nyitásérzékelő mehet például a gyógyszeres szekrénybe vagy a vegyszerek „mellé” is, így riasztást kaphatsz, ha a gyermek valahogyan bejutott a tiltott helyre.
A távoli elérésnek hála természetesen a szenzorok állapota lekérdezhető, így akár a munkahelyen is tudod ellenőrizni, hogy bezártad-e az ablakokat.
A nyitásérzékelők egyébként jellemzően mágnessel működnek, ami egészen kreatív felhasználási lehetőségeket is rejt: ha a gázmérőt felkészítették mágneses leolvasásra, akkor például a fogyasztás is tűpontosan mérhető egy nyitásérzékelővel!

Ezeknél a feladatoknál a nyitásérzékelő részben mozgásérzékelővel is helyettesíthető, sőt. Utóbbi szenzor további automatizmusoknál is bevethető. Ha például az közlekedi helyiségben (is) van mozgásérzékelő, hasznos ha éjszaka mozgásra alacsony fényerővel felkapcsol a lámpa, ezzel is segítve, ha valaki kimegy wc-re. A garázsban lévő szenzorral pedig megoldható akár az is, hogy automatikusan kinyíljon a garázskapu, amikor beülsz az autóba.

5. Biztonsági kamerák

Ha az egyenletbe bevonjuk a kamerákat is, megint remek képességekkel gazdagodik az okosotthon rendszer. Egy kamera akár már önmagában is képes arra, hogy felismerje a mozgást, és képeket, videót készítsen – ezzel pedig egy alapszintű biztonsági rendszer feladatát rögtön el is tudja látni. Összekötheted viszont a kamerát okoségőkkel, konnektorokkal, nyitásérzékelőkkel és mozgásérzékelőkkel is, így hatékonyabb biztonsági rendszert készíthetsz. Egy olyat, amely a lámpa felkapcsolásával este is jobb minőségű felvételeket készít, valamint egy olyat, amely redundáns; egy betörés tényét észlelheti a mozgásérzékelő, a nyitásérzékelő és a kamera is. Ami azért jó, mert mind a három rendszert biztosan nem tudja villámgyorsan kiiktatni a rabló, így mindenképpen értesülsz arról, ha valami probléma adódik otthon.

További lehetőséget rejt az is, hogy a kamera segítségével távolról is bepillanthatsz abba, hogy mi történik a lakásban éppen – és itt nem kell a legrosszabbra gondolni, az is megnyugtató lehet, ha rá tudsz lesni a gyerekekre, amikor először maradnak otthon egyedül. Ha a kamera nemcsak kép, hanem hang továbbítására is alkalmas, netán hangszórója is van, ezért kétirányú kommunikációra is képes, akkor pedig beszélgetni is tudsz a csemetével.

A Hama kínálatában nemcsak beltéri, hanem kültéri kamerák is vannak, így nemcsak a lakást, hanem akár a folyosót, az előteret vagy a kertet is ellenőrzés alatt tarthatod, sőt akár még a kertkaput is ellenőrizheted ezekkel a típusokkal, így ha valaki csenget, látni fogod, ki érkezett látogatóba.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a Hama termékeinek van még egy olyan hasznos extra képessége, hogy szinte mindegyik típus működik legalább egy, de inkább több hangasszisztens szolgáltatással, így nemcsak mobilról vezérelhetők, hanem adott esetben hangutasítással is lehet irányítani valamennyit.

Ha kedvet kaptál egy okosotthon rendszer megépítéséhez, olvasd el ezt a cikket is, ahol a termékeket kategóriákba rendezve, részletesen is bemutatjuk.