A Hama egyre bővülő okosotthon termékválasztéka most két nagyon érdekes kütyüvel bővült: az egyik egy okos falikapcsoló, a másik pedig egy olyan adapter, amit bármilyen sima kapcsoló vagy konnektor mögé be lehet építeni.

A Hama egyik legújabb okosotthon kütyüje egy okoskapcsoló, amellyel a meglévő mennyezeti lámpákat (vagy tulajdonképpen bármilyen, kapcsolóról üzemelő lámpát vagy készüléket) tudunk felokosítani pillanatok alatt, egyszerűen a kapcsoló cseréjével. A Hama beépíthető fali kapcsolója akár két lámpa irányításához is használható, WiFi kapcsolat segítségével kommunikál; irányítani pedig vagy valamilyen okosotthon platform segítségével vagy a Hama Smart Solution alkalmazással lehet. Utóbbi esetben a kapcsoló központi egység nélkül is használható. Bármelyik megoldást válasszuk is, a kapcsoló távolról is elérhető: lekérdezhetjük az aktuális állapotát és természetesen kapcsolgatni is lehet.

A kütyü dizájnja modern, kialakítása igényes: fedlapja üvegből készült. Vezérelni nemcsak appal, hanem érintéssel is lehet. A kapcsoló a dimmelés funkciót nem támogatja, viszont időzítő van benne. A Hama Smart Solution szoftverről korábban részletesen írtunk, így erre most nem térünk ki; rajta kívül a kütyü viszont kompatibilis még a Google Home és az Amazon Alexa rendszerekkel, sőt az IFTTT szabványt is támogatja. Ez a négy platform összességében garantálja, hogy a kapcsolót (szinte) minden rendszerbe tökéletesen lehet integrálni. Szerelési és beüzemelési útmutató itt.

A másik termék, ha lehet, még érdekesebb, kiküszöböli ugyanis az okoskütyük legnagyobb hibáját: nevezetesen azt, hogy a relatív kevés gyártó formatervei közé legyünk beszorítva. A WiFi kapcsoló upgrade ugyanis egy olyan adapter, amelyet bármilyen kapcsoló vagy konnektor mögé, a falba tudunk beszerelni: vagyis a kapcsolókat, konnektorokat úgy lehet felokosítani, hogy abból kívülről az égvilágon semmi sem fog látszódni. Megtarthatjuk a szoba stílusához illő kapcsolókat; és ez nagyon sok felhasználónak kritikus szempont!

Az adapter beépítéséhez mindössze arra van szükség, hogy a kapcsoló/konnektor számára kialakított nyílásban a kapcsoló/konnektor mögött legyen 1,5 cm-nyi hely. Az adapter használható kapcsolóval és kapcsoló nélkül is – utóbbi esetben természetesen a kapcsoló funkcionalitása is megmarad, tehát a lámpát a telefonos alkalmazással és a kapcsolóval egyaránt irányíthatjuk, függetlenül attól, hogy utoljára melyiket használtuk a fel- vagy lekapcsoláshoz. Az adapter természetesen használható olyan előszobai lámpákkal is, amelyekhez két kapcsoló tartozik.

Tudását tekintve az adapter és az okoskapcsoló egyeznek, így az adapter is kapott időzítőt, és működik a Hama Smart Solution appal, a Google Home rendszerrel, az Amazon Alexa rendszerrel és az IFTTT-vel is.