A Smart Solution platform segítségével pillanatok alatt kényelmesebbé és biztonságosabbá varázsolhatod otthonodat!

A Hama termékeivel az okosotthon rendszer kiépítése költséghatékony, hiszen a termékeken kívül szinte semmi másra nincs szükség: a kütyük felhő alapon, WiFi hálózat segítségével működnek és kommunikálnak egymással.

Azt szokták mondani, hogy a legjobb belépőt ebbe a világba egy okoskonnektor jelenti; és ez valóban így is van, hiszen egy ilyen eszközzel a meglévő gépeket okosíthatjuk fel – például az állólámpát vagy a házimozi rendszert. A Hama termékpalettáján is van teljesen sima okoskonnektor (176575), mi viszont inkább egy elosztóval indítunk, amely egyszerre akár négy eszköz áramellátást és vezérlését is tudja biztosítani. A konnektorok együtt vagy egymástól függetlenül is vezérelhetők, extraként pedig egy négy csatlakozóval rendelkező USB-s töltőt is kapunk. Ez utóbbi szintén ki-bekapcsolható, de a négy USB-t már egyesével nem, csak együtt tudjuk irányítani. Az elosztó legfeljebb 10 amperes áramerősséget támogat, így a csatlakoztatott eszközök teljesítménye együtt 2,3 kW lehet.

Ha nemcsak a lakásban, hanem a kertben vagy a garázsban is szükség lehet egy okoskonnektorra, akkor a 176570-es okoskonnektorral oldhatjuk meg a vezérlést; ez IPX4 védelemmel rendelkezik, vagyis vízbe nem merülhet, de eső vagy fröccsenő víz nem fog kárt tenni benne. Saját fedélzeti memóriával is rendelkezik, így áramkimaradás esetén megjegyzi az utolsó állapotot.

Ha biztonsági rendszert szeretnénk kiépíteni, akkor nyitásérzékelőre és mozgásérzékelőre valamint kamerára, kamerákra lesz szükség. Kamerákat ebben a cikkben nem ajánlunk, hiszen pár napja két típusról is írtunk, méghozzá itt. A nyitásérzékelő két egységből áll; ezeket az ablak két szárnyára vagy az ablakra és a keretre kell helyezni a megfelelő működéshez. Az apróság nemcsak riasztani tud, hanem arra is használható, hogy az aktuális állapotát lekérdezzük – arra az esetre, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy becsuktuk-e az erkélyajtót.

A mozgásérzékelő infravörös fény segítségével működik, tápellátását két CR123A típusú elem vagy micro-USB kábel segítségével biztosíthatjuk. Rezgésérzékeléssel is ellátták, vagyis nemcsak mozgásra kaphatunk riasztást, hanem akkor is, ha valaki megpróbálja szabotálni a működését (például úgy, hogy leveszi a helyéről).

Viszont erősen ajánlott egy sziréna is, mert így nemcsak telefonra érkezik push üzenet a riasztásról, hanem a helyszínen is lesz olyan jelzés, ami a betörőket esetleg elriaszthatja – az viszont garantált, hogy a szomszédok fel fognak figyelni a hangzavarra! A Hama WiFi riasztó maximum 105 decibeles hangerővel működik, extraként pedig -20 és 60 fok közötti tartományban pontos hőmérő és páratartalom szenzor is működik benne. Ezekkel kombinálva a lehetőségek tárháza jóval túlmutat azon, hogy a szirénát egyszerűen csak biztonsági kellék gyanánt használjuk. Lehet ébresztő óra, de tud figyelmeztetni például a szellőztetés ajánlott időtartamának letelte után, boltban pedig – akár mozgásérzékelővel kombinálva – akkor, ha valaki belép az üzlet területére. Sőt, lehetőség van arra is, hogy a fogyasztásmérővel kombinált konnektor segítségével értesítést kapjunk arról, ha a mosógép vagy mosogatógép befejezte a munkát!

A Hama Smart Solution rendszer nemcsak a kütyükből áll, hanem a vezérlést végző okostelefonos alkalmazásból is. A termékek WiFi kapcsolat segítségével kommunikálnak, így nem kell vásárolni központi egységet: az otthon már meglévő WiFi hálózat elegendő számukra. A mobilos app Androidra és iOS-re is elérhető – és magyarul is tud.

A központi egység nélkülözése ellenére az eszközök felhő segítségével kommunikálnak, így nemcsak otthonról, hanem a távolból is irányhatjuk őket vagy lekérhetjük az állapotukat. Extra funkció az Amazon Alexa illetve Google Home vezérlés, amit a Hama okoskütyük többsége szintén támogat. Emellett arra is van lehetőség, hogy más gyártó termékeinek működését hangoljuk össze a Hama okoskütyük működésével, hiszen a rendszer minden eleme az univerzális IFTTT protokollal is együtt tud működni.