A SanDisk elhozta a Mobile World Congressre a pár hete bejelentett, új sebességjelöléssel ellátott, akár 256 GB-os kapacitással is megvásárolható Extreme sorozatú microSD-kártyáját, de nemcsak az apróság, hanem az USB-s kütyük is meghíztak.

Az akár 256 GB-os méretben is kapható, de a kiállításon csak 64 GB-os változatban megmutatott microSD-kártya érdekessége, hogy immáron az új sebességosztály-megjelölések mindegyike szerepel rajta: az U3 általános megjelölés mellett az okostelefonoknál az alkalmazások futtatásának sebességére utaló A1 és a 4K-s videók rögzítését is lehetővé tevő V30 is.

A vállalat további három újdonságot is bejelentett, ezeknél pedig a méret volt a legfontosabb. Az iXpand Flash Drive, amely elsősorban az Apple kütyüihez ajánlott, hiszen a normál USB csatlakozó mellett Lightning csatlakozót is tartalmaz, immáron 256 GB-os változatban is elérhető. Az adattárolóhoz jár egy szoftver, amit a telefonra letöltve többek között arra is használhatunk, hogy a mobillal készített multimédiás fájlokról a stick csatlakoztatása után automatikusan biztonsági mentést készítsünk.

A Dual USB Drive 3.0 ennek a kütyünek az „androidos” megfelelője – bár a dizájn is más, a lényeg mégis az, hogy a Lightning csatlakozó helyett a második interfész egy USB-C dugasz. Ennek a kütyünek a napokban bejelentett verziója 128 GB-os kapacitást kínál.

A SanDisk harmadik pendrive-ja, a Connect Wireless Stick szintén 256 GB-os méretűre hízott, fekete borítása pedig fehérre változott. Ennek az eszköznek a tartalma is többféle módon olvasható: a rajta lévő fájlok számítógépen USB 2.0 csatlakozóval érhetők el, mobil eszközről pedig WiFi-n keresztül. A stick segítségével akkor is plusz tárhelyhez juthatunk, ha a mobilunkban nincsen OTG funkció, de ezt a típust ajánljuk akkor is, ha a családban iPhone és androidos telefon is van. A Stick WiFi-je feltöltésenként több órányi működésre elegendő, a kísérő szoftver pedig az automatikus mentés mellett a sticken lévő multimédiás fájlok lejátszásához is használható. A SanDisk Connect Wireless Stick előnye, hogy egyszerre akár három telefonra is tud Full HD felbontású filmeket streamelni.

Az adattárolók új változatai hamarosan elérhetők lesznek Magyarországon is.