A Hama adaptereivel nem lesz probléma sem a Magyarországon vásárolt kütyüidet külföldön feltölteni, sem fordítva, külföldön vásárolt terméket idehaza használni.

Ha szeretsz utazni, akkor bizonyára tisztában vagy azzal, hogy a világon nem mindenhol használják ugyanazt a konnektortípust, mint amit mi itt, Magyarországon. Készülj a nyárra már most, a Hama utazó adapterével!

A magyar-amerikai/kanadai/japán típus (223438-as cikkszám) a legkedveltebb változat, hiszen a magyarok kedvenc úticéljai közül rengeteg helyen használható a típus: az univerzális jelölés alapján ez az átalakító egy B-F átalakító, amely mindkét oldalán földelt változat. Ezt azért fontos kiemelni, mert rengeteg helyen előfordulhat, hogy a szállodában csak olyan aljzat van, amelybe a földelés nélküli, csupán két villát tartalmazó átalakító illeszthető be. Természetesen a másik oldalon, ahová az utazás során a saját kütyüket dugjuk be, nemcsak a földelt, hanem a földeletlen dugaszok is csatlakoztathatók.

Az adapter – nevével ellentétben – nemcsak az USA-ban, Kanadában és Japánban használható, hanem a Bahamákon, Barbadoson, Bermudán, Brazíliában, Kolumbiában, Costa Ricán, Kubában, a Dominikai Köztársaságban, Haitin, Jamaicában, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken, Szaúd-Arábiában, Tahitin, Tajvanon és Venezuelában is.

Fontos továbbá azt is észben tartani, hogy az USA-ban és a legtöbb ázsiai országban az elektromos hálózat 110 voltos feszültségen üzemel, ezért csak azok a kütyük fognak működni ezekben az országokban, amelyek nemcsak 230 voltos, hanem 110 voltos hálózatról is tudnak üzemelni. Az ottani kisebb feszültség miatt az viszont biztos, hogy semmilyen készülék vagy töltő nem fog tönkre menni. A töltők többsége egyébként régóta működik 110 volton is, azzal viszont számolni kell, hogy az alacsonyabb feszültség miatt a töltési sebesség közel felére csökken, így a telefon vagy a notebook a szokásosnál hosszabb idő alatt tölthető csak fel (de ez töltő függő is).

Érdekességképp jegyeznénk meg, hogy Hong Kongban és Makaóban nem ez az adapter a jó, hanem egy olyan, amivel az Egyesült Királyságba is utaznál; a Hama kínálatában természetesen ilyen is van, a HU-UK adaptert 223433-as cikkszámmal keresd a boltokban! Ezen az átalakítón egy kék színű LED is található, amely visszajelzésként szolgál, hogy mindig tudd, működik-e a csatlakozás vagy sem.

Az Európai országok közül Svájcban is szükséged lehet adapterre akkor, ha olyan Magyarországon vásárolt terméket használnál, amely földelt csatlakozóval lett ellátva. Hasonlóan a Hama többi átalakítójához, a 223436-os számú Hu-svájci adapter sem módosítja át a feszültséget!

Ausztráliában, Kínában és még néhány egzotikus úticélnak számító országban (Argentína, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea és Uruguay) egy negyedik verzió terjedt el, ha ezek valamelyikébe tartasz, akkor a szintén kék visszajelző LED-del ellátott 223434-es számú átalakítóra lesz szükséged! Ne feledd, hogy ez az adapter sem alakítja át a feszültséget, tehát a 110 voltos hálózatot a kütyüidnek kell tudni kezelnie!

Sokan nem gondolnak arra, hogy bizony fordított típusú átalakítóra is szükség lehet, vagyis olyan adapterre, amivel külföldön vásárolt eszközt lehet a hazai konnektorokhoz csatlakoztatni. Erre például akkor kerülhet sor, ha külföldön dolgozol, hiszen előbb-utóbb tartós használati cikket is fogsz vásárolni. De előfordulhat olyan eset is, hogy a nyaralás során vásároltál valamit, amit itthon is használni szeretnél, vagy pedig ismerős, rokon látogat el hozzád másik országból.

A 223451-es adapter Amerikában, a 223452-es adapter pedig az Egyesült Királyságban vásárolt termékekhez használható, a 223831-es változat pedig univerzális, vele szinte a világ bármely pontjáról is érkezzen egy kütyü, nem lesz gond használata Magyarországon sem. Arra viszont nagyon figyelj, hogy csak olyan terméket próbálj csatlakoztatni a magyar hálózatra, amely nemcsak a 110 voltos, hanem a 230 voltos hálózatokat is támogatja!