Neked is gondot okoz, hogyan oszd meg az internetkapcsolatot a nyaralás során másokkal? A Cudy utazórouterével többé ne lesz ilyen problémád!

Az utazások során általában mindig problémás az internetkapcsolat biztosítása, és ez még akkor is igaz, ha Európán belül utazunk, ahol azért a mobilszolgáltatók már eléggé gálánsnak mondhatók a csomagokban foglalt adatroamingot illetően. A nehézséget elsősorban az szokta okozni, hogy net jellemzően csak a telefonon van, pedig szükség lenne rá a tableten és a notebookon is – illetve gyakori probléma még, hogy a családban csak egyvalakinek van értékelhető adatmennyisége, így a többiek is rá támaszkodnának. Egy másik szcenárió lehet még az is, ha a szállodában van helyi WiFi, de csak egy eszköz kapcsolódhat rá – bármi is legyen viszont a kiindulási állapot, a Cudy TR1200-as Travel Router biztosan nyújt megoldást a helyzetre.

Az eszköz első ránézésre egy hétköznapi WiFi routernek is tűnhet, azonban fontos eltérés az otthoni használatra szánt kütyükhöz képest az, hogy a TR1200 USB-C csatlakozón keresztül kapja a tápot, és mindössze 5 voltos feszültségről üzemel. Ez azt jelenti, hogy akár egy powerbankról is meghajtható – így pedig tényleg bárhol, a kert végében vagy a hegy tetején is munkára fogható. Ebben sokat segít persze az is, hogy kicsi routerről van szó! A készülék kétsávos WiFi-t támogat, és van rajta egy-egy 100 Mbps-os LAN és WAN csatlakozó is – ez ugyan nem túl gyors, de vegyük figyelembe, hogy egy szállodai net megosztásához többre nincs is igazán szükség. A router WiFi kapcsolatot és Ethernet kapcsolatot egyaránt képes megosztani WiFi-n, illetve vezetékes összeköttetésen keresztül is. Ide kapcsolódik egy fontos biztonsági megoldás is, amely a nyilvános hálózat és a privát hálózat adatforgalmát egy biztonsági réteggel szigeteli el egymástól.

A routerbe 128 MB RAM került, amely egyszerre akár 20 eszköz kényelmes kiszolgálását is lehetővé teszi – de a sok memória az olyan extra szolgáltatások esetében is jól jön, mint például a VPN. Merthogy a router 50-nél is több VPN-szolgáltatással kompatibilis, így nemcsak arra képes, hogy az összes kütyünket kieressze az internetre, hanem arra is, hogy egyúttal azok biztonságáról is gondoskodjék. Vagy alternatívaképpen a VPN akár arra is használható, hogy a munkahelyi hálózatra csatlakozzunk be vele a világ legtávolabbi pontjáról.

A router hátoldalán egy USB-port is található, az ide csatlakoztatott adattároló (legyen az pendrive vagy külső meghajtó), szintén megosztható a hálózatra csatlakozó eszközökkel; azaz a router tulajdonképpen egy alapszintű NAS funkcionalitását is ellátja. Ez pedig azért jó, mert egyszerre akár többen is tudnak filmet nézni ugyanarról az adathordozóról, illetve este a nap közben készült fotókról mindenki elkészítheti a biztonsági mentését is.

A router nemcsak webes kezelőfelületen, hanem mobil alkalmazás segítségével is konfigurálható, ami főleg a kezdők számára könnyíti meg a beállítások módosítását.