Van már otthoni net, de a kertben is szeretnéd az eszközeidet megbízható módon az internetre csatlakoztatni? Mutatunk erre két jó megoldást!

A gyártó 4G-képes kültéri routereiről már írtunk, ám a gyártó nem csak ezt a két modellt ajánlja, ha nem a négy falon belül, hanem az ingatlanhoz közel, de kint szeretnél WiFi-hálózatot létesíteni. A 4G-képes routerek esetében az alapvető feladat az, hogy a mobilinternet-szolgáltatást a lakáson (vagy épületen) belül is tudd használni, a kültéri hozzáférési pont esetében viszont az irány megfordul: ezt a két terméket akkor ajánljuk, ha az internetkapcsolat már telepített, ám a hálózat lefedettsége csak a lakás faláig ér el. Ilyenkor ugyanis az AP1300 és AP1200 segítségével a WiFi-t a kertbe, az udvarra vagy az utcára is elhozhatod! A két típus alapvető tulajdonságai egyeznek, így például a hatótávolság nyílt terepen mind a két változat esetén 150-170 méter körül alakul, míg egy forgalmas utcában 50, erdőben pedig 30 méteres távolságokban tudsz gondolkodni.

A Cudy AP1300 és AP1200 az 5 és 2,4 GHz-es frekvenciasávokat egyaránt támogatja, előbbivel ideális körülmények között akár 867 Mpbs-os sebesség is elérhető, utóbbi viszont inkább a nagyobb hatótávolság, semmint a 300 Mbps-os tempó miatt előnyös. A cél természetesen a kültéri WiFi lefedettség biztosítása, de mind a két termék többféle módon is telepíthető: a routerhez csatlakozva hozzáférési pontként és jelismétlőként állíthatók be, ha pedig közvetlenül az internet modemhez csatlakoznának, akkor a router és a WISP üzemmódok támogatottak. Fontos eltérés a két típus között, hogy az AP1300-ra gigabites LAN csatlakozó került, míg az AP1200 esetében csak 100 Mbps-os összeköttetés létesíthető csak – utóbbi tehát elsősorban akkor ajánlott, ha a net sebessége nem indokolja az AP1300 telepítését, illetve ha csak a jelismétlő/WISP üzemmódokat tervezed használni.

A lefedettségről már esett szó, arról viszont nem, hogy a termékek egyszerre akár 128 eszköz is képesek kiszolgálni, így nemcsak személyes használatra lehet bevetni őket: a kütyük akár kávézók, éttermek teraszán vagy az intézményekben az udvaron tartózkodókhoz is elviszi az internetet.

A telepítést nagymértékben megkönnyíti, hogy a csomagolásban mellékelt konzol fali és oszlopra történő rögzítést egyaránt biztosít, de hasznos természetesen az is, hogy a Cudy AP1300-at és AP1200-at úgy tervezték, hogy az időjárás viszontagságainak is ellent tudjanak állni. Ez utóbbi elsősorban az IP65-ös por- és vízállóságot, valamint a 4kV-os villámvédelmet jelenti, de érdemes tudni azt is, hogy a termékek rendkívül széles, -20 és +60 fokos hőmérsékleti tartományban vethetők be. A PoE technológia révén a tápellátásról nem feltétlenül kell külön gondoskodni: a működéshez szükséges energiát a termékek a hálózati kábelen keresztül is fel tudják venni. E tekintetben is van egy apró eltérés: az AP1300 a 802.af/at szabványokat és a passzív PoE megoldást egyaránt támogatja, az AP1200 viszont csak az utóbbit. A kábel hossza a specifikáció alapján viszont mindkét modellnél 100 méter is lehet!

Az AP1300 még egy dologban nyújt többet: nemcsak a szokványos csatlakozási módokat támogatja, hanem – feltéve, hogy a hálózat gerincét adó több eszköz is képes erre – a Cudy Mesh szabvány alapján is konfigurálható. Ebben az esetben az otthoni hálózat mindenhol pontosan ugyanazokkal a csatlakozási adatokkal használható, a routerek pedig egymással is kommunikálva mindig úgy adogatják a csatlakozó eszközöket, hogy azok jelerőssége és stabilitása optimális legyen.