Néhány hete a Hama okosotthon termékeiről általánosságban már írtunk, tegnap pedig bemutattuk a gyártó két, mennyezetre szerelhető LED-es okoslámpáját. Van azonban itt még valami, amiről érdemes beszélni: az okoskütyüket egy ideje már új app segítségével lehet kezelni. Megnéztük, mit tud a Hama Smart Solution alkalmazás.

Az okosotthon rendszerek kiépítésekor alapvetően kétféle megoldás közül lehet választani; az egyiknél a kütyüket egy központ irányítja, a másiknál viszont minden eszköz saját vezérlést kap. Persze ez utóbbi esetben sem feltétlenül kell lemondani arról, hogy a készülékek egymással kommunikálni tudjanak. A Hama okoskütyüi a második csoportba tartoznak, így ahhoz, hogy használni illetve konfigurálni tudjuk őket, mindössze egy telefonos appra van szükségünk. Mégpedig a Hama Smart Solution alkalmazásra.

A Hama Smart Solution elérhető a Play Store illetve az Appstore kínálatában. A program letöltése és telepítése mindössze néhány pillanat, viszont egy gyors regisztrációra szükség van ahhoz, hogy az alkalmazást használni tudjuk. Erre elsősorban azért van szükség, mert az okoskütyük egy része felhőn keresztül is elérhető.

Az alkalmazás három fő részből áll: ezekkel az otthoni eszközöket menedzselhetjük, jeleneteket készíthetünk valamint módosíthatjuk a profilbeállításokat. Az eszközök hozzáadása csak néhány kattintás; de a pontos folyamat az adott okoskütyütől is függ. A párosítás történhet automatikusan is és úgy is, hogy egy listából kiválasztjuk, melyik eszközt szeretnénk hozzáadni a rendszerhez. Az új kütyünek adhatunk egy könnyen megjegyezhető nevet, és beállíthatjuk természetesen azt is, hogy az adott dolog melyik szobában található. A Hama Smart Solution jelenleg az alábbi okoskütyüket támogatja:

• konnektorok,
• fali kapcsolók,
• égők és lámpák,
• termosztátok (ZigBee szabvány támogatása szükséges!),
• nyitásérzékelők,
• mozgásérzékelők és
• egyéb termékek.

A rendszerhez hozzáadott kütyük a főképernyőn jelennek meg, egymás alatt szépen sorban, itt választhatjuk ki azt, amelyiket irányítani szeretnénk. Egy lámpa esetén például a ki- és bekapcsolás mellett a színt, a színhőmérsékletet és a fényerőt is lehet módosítani. Mód van természetesen arra is, hogy a kütyükre szoba szerint szűrjünk, illetve arra is, hogy a lakás helyiségeit személyre szabjuk.

Ez sem rossz persze, de sokkal érdesebb a jelenetek rész, amely a lakásban található kütyük működésének összehangolására szolgál. Itt jeleneteket illetve szabályokat hozhatunk létre. A jelenetek segítségével például a lámpatestek és a konnektorok működését köthetjük össze: vagyis ez az opció akkor hasznos, ha szeretnénk egy gombot a főképernyőre, amellyel egyszerre a nagyszoba mind a három lámpáját fel tudjuk kapcsolni. Természetesen lehet használni időzítőt is, így aki igazán kreatív, az estére akár naplementét, reggelre pedig napfelkeltét is beprogramozhat.

A szabályok segítségével – ahogyan arra a név is utal – lesz viszont igazán okos a rendszer, itt az okoskütyük egymás aktuális állapotának függvényében automatikusan végrehajtanak bizonyos feladatokat. Kérhetjük például, hogy amikor a mozgásérzékelő jelet ad, akkor felkapcsoljon az előszobai lámpa és a telefonra értesítést kapjunk, de persze működik az is, hogy ha hőmérséklet 22 fok alá csökken, akkor bekapcsoljon a konnektor (és a hozzá csatlakoztatott hősugárzó). A szabályoknál az ismétlődés gyakorisága mellett érvényességi periódust is beállíthatunk. Az akciókat nemcsak egy másik eszköz állapota válthatja ki, hanem a hőmérséklet, a páratartalom, az időjárás is. Illetve használhatunk időzítőt, valamint az egyes akciókat napfelkeltéhez és napnyugtához is köthetjük.

A harmadik rész a profil testreszabására szolgál; ide érkeznek az értesítési üzenetek, valamint ez a rész azért is fontos, mert itt találhatók azok az instrukciók, amelyek segítségével a kütyüket az Amazon Alexa, a Google Assistant rendszerekhez, illetve IFTTT rendszerekhez is csatlakoztathatjuk.

Összességében bátran mondhatjuk, hogy a Hama okoskütyü platformja a Smart Solution alkalmazással egy, a termékekhez méltó vezérlőszoftvert kapott!