Tavaly már írtunk egy összefoglaló cikket azokról a konnektor átalakító dugaszokról, amelyek nagy hasznára lehetnek az Európán kívülre utazók számára, most megfordítjuk az irányt.

Amikor konnektor átalakító dugóról van szó, akkor mindenkinek rögtön azok az adapterek ugranak be, amelyekkel Európán kívül tudjuk a saját kütyüinket bedugni a meglátogatott ország konnektoraiba. Magyar embernek nincs is másra szüksége, gondolhatnánk – ennél nagyobbat azonban aligha tévedhetnünk. Persze nem arról van szó, hogy a tengerentúli vagy éppen ázsiai dugaszokat az idehaza használatos „C” vagy „F” típusú csatlakozóval kompatibilissé tevő adapterek minden háztartásban nélkülözhetetlenek, viszont aki szeret külföldön (vagy interneten külföldről) vásárolni, annak előbb-utóbb szüksége lesz ilyesfajta adapterre is. Elvégre egy külföldön vásárolt notebook-töltő – hogy csak egyetlen példát vegyünk – Magyarországon máskülönben nem működik.

Ezt szintén pedzegettük múltkori cikkünkben, és két adaptert is mutattunk, amelyekkel az egyesült-királyságbeli valamit amerikai dugaszokat lehet hazai konnektorban használni. Most pedig bővítjük a sort a Hama World to Europe adapterével, amelynek villásdugó része „F” típusú, vagyis földelt konnektorban használható, másik fele pedig a világ szinte minden tájáról érkező készülékeket tudja fogadni. Mindegy, hogy legújabb szerzeményünk Amerikából (mindhárom része), Kanadából, Kínából, Japánból, Dubaiból, Svájcból, Olaszországból, Ausztráliából stb. származik, nem lesz gond a használatával! A dugasz egészen pontosan az „A”, „B”, „C”, „J”, „L”, „G” és „I” csatlakozó típusokkal kompatibilis.

Figyelem! Arra nagyon kell figyelni, hogy az adott töltő/készülék működik-e 220 voltos hálózaton is – ha az eszköz erre nincsen felkészítve, akkor annak könnyen elfüstölés lehet a vége! Az adapter legfeljebb 16 amperes áramerősséggel és 4000 wattos teljesítményfelvétellel terhelhető.

Aki viszont most készül elutazni, és az itthoni kütyüit szeretné Európán kívül használni, annak korábbi cikkünket ajánljuk.